Десет начина да бъдеш по-добър баща

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

добър баша, баша, родителство, семейство, дете

В последните години, много от дискусиите за днешното семейство се фокусират върху мъжа – или по-точно върху липсата на образец за мъжката роля в семейството. Вярно е, че много бащи са заети и не поемат отговорност към детето. Но, разбира се, има и такива, които са готови смело да се отзоват на всичко, свързано със семейството.

Предоставяме ви десет начина да бъдете по-добър баща:


Обичайте страстно жена си

Тъй като няма образец за подражание, момичетата не знаят какво да търсят в мъжа и младите мъже не знаят как да се отнасят към жените.

Дъщерите ви ще се срещат с познати, които показват същото ниво на отговорност и респект, което вие показвате. А синовете ви ще се отнасят към жените и съпругите си по същия начин като вас.

Нека децата ви виждат как се радвате на любовта, че сте привързан към мама и я обичате. Когато имате конфликт с жена си, покажете на детето си как двама души се сдобряват. Най-важната сфера в живота, за която подготвяте децата си, е бракът и семейството, а най-добрата подготовка – да живееш с баща, който обича жена си.


Бъдете почтен мъж – в против случай думите ви ще отидат на вятъра

Ако пеете в хор всяка неделя и после викате на жена си цяла седмица, каквото и да казвате за доброжелателността и грижата, няма да има никаква стойност в очите на детето. Спазвате ли обещанията си? Когато обещаете да направите нещо с детето си, правите ли всичко възможно, за да го изпълните?

Това, което децата оценяват най-много, е татко, вкъщи да е същият, какъвто е и навън.


Доколко детето е важно за вас се определя от това, колко време прекарвате с него

Календарът никога не лъже. Независимо какво казваме, децата знаят, че прекарваме време с нещата и хората, на които най-много държим и които са важни за вас. Не забравяйте това, когато се чудите дали да отидете на някое мероприятие, което е важно за детето ви.

Планирайте си времето така, че да прекарвате достатъчно време с децата си. Независимо какъв е работният ви график, отговорността да намирате време да бъдете с децата си е ваша. Разберете какви са интересите на малчуганите, за момчетата може да е някакъв спорт, за момичетата да карат колело – затова просто правете с тях това, което на тях им е интересно.

 


Бъдете по-активни

Не си мислете, че жена ви знае повече от вас. Това, което е научила за отглеждането на деца, го е научила с практика – както всичко останало. И начинът да станете по-добър – пак е този, като действате.

Не се страхувайте да помагате, ако не сте сигурни в нещо или не сте подготвен. Трябва да се научите да бъдете активен родител и да знаете какво се случва с детето ви още щом се роди.  

Това, което децата виждат в очите на таткото, силно повлиява на целия им живот. Влиянието на майката върху детето е изключително голямо, но когато бащата направи коментар и похвали детето си, това означава много за него. Детето по този начин се вдъхновява и се поощрява да има стимула да стигне по-надалеч, а и показвате, че се интересувате от него и изживявате заедно, това, през което то минава. 


Дръжте се като семейство

Когато семейството е сплотено, това дава сигурност на детето. Сядайте поне веднъж на ден заедно на масата, говорете си и обсъждайте какво е станало през деня. Прекарвайте една вечер в седмицата като семейство (не пред телевизора). Не е казано, че трябва да отидете в някой скъп ресторант – може да играете на „Не се сърди човече” или да отидете на разходка в парка. По време на тези събирания, най-трудното нещо за татковците, е да се научат как да изслушват. Те обичат да дават съвети, но ако изслушват децата си, ще разберат защо и от какво се вълнуват те.


Разберете каква е вашата задача

Вашата мисия като баща е да представите пред света, подаръка, който ще продължи да живее след вас. Със сигурност проблемите, трудните задачи и срещите ви разсейват от това да посветите времето си на тази мисия.

Не е честно за съпругите ви, че толкова често се прибирате уморени от работа, от среща с приятели или от друга социална работа и не ви остават сила и енергия за децата ви. Ако детето ви е насърчавано или укорявано от майката същият този ден, бащата трябва да вземе участие.


Бъдете уязвими и признавайте слабостите си

Когато сте сгрешили в дадена ситуация и сте реагирали не както трябва към детето си, трябва да признаете грешката си и да се извините.

Гордостта прави хората да се страхуват и да мислят, че са слаби, вместо точно обратното. Децата ни не трябва да виждат само успехите ни. Те трябва да знаят, че когато нараняваме някого, търсим начин да го излекуваме, че когато взимаме лоши решения, се справяме с тях отговорно.


Дисциплината означава да изградите характер, а не да давате воля на гнева си

Недейте да възпитавате децата си, когато сте ядосани. Дайте си време да се успокоите. Децата трябва да виждат, че дисциплината и обичта не са две различни неща.

Дисциплината не трябва да е наказание, нейната цел е да коригира, възпитава и да развива детето.


Недейте да прекалявате с предпазването на детето – оставете го да се научат само

Когато децата ни взимат лоши решения, понякога най-доброто, което може да направи един баща е да остане настрана и да остави децата сами да се учат от грешките си. Важно е едно дете да знае, че каквото си посееш, такова ще пожънеш.

Въпросът не е детето на направи нещо, защото вие мислите, че това е правилно, то трябва да знае защо дадено нещо не е добър избор. В противен случай, децата няма как да се научат да взимат самостоятелни и осведомени решения.


Не се страхувайте да покажете вашата нежна страна

Нежните, милите думи и привързаността имат значение. Учени твърдят, че когато детето не е изпитвало обич, ще започне да я търси по собствен, пагубен за него, начин. Не трябва да си мислите, че бащите никога не казват :Обичам те!”. Замислете се, че всеки един ден може да е последната възможност да кажем да децата си колко много ги обичаме.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,096 преглеждания

Comments are closed.