Депресирана ли ще е дъщерята на депресираната майка?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mama-i-dushterq

Специалистите са категорични, че емоционалността се предава по наследство от майките на дъщерите. Вероятно затова някои учени твърдят, че дъщерите на депресираните майки има вероятност да израснат като депресирани млади жени.

Истина ли е това твърдение и на какво се основава то?

Оказва се, че мозъчните структури, отговорни за емоциите се наследяват от дъщерите чрез майките. Това са установили учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (САЩ). Психиатрите отдавна търсят отговор на въпроса защо дъщерите на депресираните майки също страдат от депресия и съобщават за много случаи, които потвърждават тази зависимост, уповавайки се многобройни изследвания върху животни и хора.

Конкретният отговор идва след едно изследване, направено сред 35 семейства, в които децата са били заченати по естествен начин или чрез ин витро процедура. Наблюденията върху спецификата на мозъчните структури са извършени чрез  ядреномагнитен резонанс (ЯМР).

Изследванията са показали, че независимо от пола си, децата получават повече гени от майката и по-малко от бащата. Това се определя от наследяването на структурните особености на кортико-лимбичната система, която е отговорна за емоционалността и спадовете и възходите в настроението, включително и за депресията. Изследването е показало още, че в повечето случаи момичетата наследяват тези характеристики много по-често от момчетата.

Авторът на изследването Фумико Хофт твърди, че данните, получени в хода на проучването, ще помогнат на учените да разберат по-добре механизмите, чрез които се формират състояния като депресия и други заболявания на нервната система, като тревожни състояния, нервно-психични разстройства, аутизъм и шизофрения. Ученият подчертава, че едно момиче не е задължително да страда от депресия, ако майка му страда от същото, но има повишен риск от развитие на болестта.

По информация от www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1 505 преглеждания

Comments are closed.