Данък обществено здраве обсъжда кабинетът

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

danuk-vredni-hraniТова е такса върху нездравословните храни, която ще се събира, за да бъде подкрепяна здравната система заради по-големите разходи, които прави общественото осигуряване вследствие на нездравословното поведение на населението.

Ще бъдат засегнати четири групи стоки – тези, които съдържат добавена захар, които съдържат сол над 10 грама на килограм,  които съдържат трансмастни киселини. В четвъртата група влизат кофеинсъдържащите храни и напитки. Специално изключение се прави за сирената, защото се приема, че при тях ползата е по-голяма от вредата от многото сол. И те са основен и често пъти незаменим източник на калций и белтъчини. Сиренето и кашкавалът са традиционни храни и евентуално налагане на допълнителен данък върху тях ще има нежелан социален ефект.

Затова експертите са се концентрирали върху храни, “без които може”:

За да не бъдат обвинени в дискриминационни мерки, данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но и хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. На прицел са храни с висока “енергийна плътност”, постигната с добавяне на захар и трансмазнини.

Проектът ще бъде представен от министъра на здравеопазването Петър Москов, чиито експерти заедно с експертите на министерство на финансите са подготвили текста.

Зад закона застава цялото правителство, но обект на обществено обсъждане ще бъдат ставките и обхватът на храните, които ще се облагат.

Основният въпрос, който ще остане за обсъждане, е размерът на таксата. Експертите са заложили минимални нива от  1,51 лв. за килограм храна със солно съдържание над 10 грама на килограм. Това означава, че за едно пакетче чипс от 40 грама трябва да се плати допълнителен данък в размер на 6 стотинки.

При безалкохолните напитки, където литърът се приравнява на килограм, вероятно поскъпването ще бъде с 81стотинки на литър.

Окончателният размер ще бъде определен след обсъждане и при гласуването в парламента. Експертите смятат, че повече от двойния размер на споменатите по-горе суми ще има наказателен характер и не препоръчват прекалено високи такси.

Ще се облагат храните, които съдържат т.нар. трансмазнини, включително и т.нар. частично хидрогенирани. Това са практически всички форми на маргарин.

Санкцията не се отнася за натуралното палмово масло, което също се използва за заместител на млечните мазнини.

Общият фискален ефект ще е около 170 млн. лева годишно по първоначални разчети. Ще се предложи приходът от този данък да се събира или в целеви фонд, или да бъдат разписани правила за разходването му. Предложението е поне 50% от приходите да отиват за профилактика на заболяванията, свързани с наднорменото тегло и прекомерната употреба на сол – метаболитен синдром, високо кръвно налягане, диабет, инфаркт, инсулт, рак на дебелото черво. Останалата част от парите трябва да подкрепя бюджета на здравната каса.

Целта на данъка е да се насърчи населението към по-здравословен живот, индустрията – към повече отговорност, а бюджетът да бъде компенсиран заради нарастващите разходи, свързани с нездравословния начин живот.

Източник: в. 24 часа

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,171 преглеждания

Comments are closed.