Да учим чрез игра

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Децата изпитват естествен интерес и любопитство към заобикалящия ги свят. Вижте как може да насърчавате и използвате тяхната  любознателност, чрез образователни игри и занимания. Това от своя страна ще им помогне да обикнат и учението.


Играта, това е работата на децата, тяхното задължение. Това е начинът, по който те изучават и изследват света. На нас, възрастните, може да ни се струва, че те само се мотаят наоколо, но играта е от основно значение за здравословното им развитие.  Докато играят, децата получават и развиват важни социални, емоционални, физически, когнитивни и езикови умения, които ще им помогнат да достигнат по-късно пълния си потенциал.


Играйте с децата си

Като родители, ние сме първите приятелчета за игра на нашите деца. Когато играем с тях, ние им предоставяме естествени възможности за обучение. Ако вашето дете ви сготви, вие се включвате и „изяждате” обяда. По време на играта споменавате различни видове храни, кухненски пособия. Може да се опитвате да ги сортирате по цвят или форма. Упражнявате се в броенето – например, „За да направим салата за всички вкъщи, ни трябват 4 домата, 3 чушки и 1 краставица. Хайде да ги преброим.”

Играта на готвене е и идеален момент да поговорим за здравословното хранене и полезните вещества в храните.


А най-важното е да се отпуснете и да се забавлявате. Дори на моменти да ви се струва глупаво. Подкрепяйте детето си, дори да иска да ви сготви нещо, което принципно не е за ядене или да комбинира неща, които никога не трябва да се слагат заедно в тенджерата. Така ще стимулирате фантазията и въображението му.


Включете музиката

Обичате музиката? Имаме добри новини за вас. Слушането на музика заедно с детето е забавен начин за развиване на мозъка и умението да се учи. Според едно ново проучване, слушането на музика, развива когнитивните умения, езиковите способности, подобрява паметта и увеличава капацитета на запомняне на наученото.

Ако се чудите как точно да включите музиката, ето няколко идеи. Вземете първия музикален инструмент, който ви попадне (ако нямате – импровизирайте) и пейте любимите си песни, като танцувате и подскачате. Пейте детски песнички, като ритмувате с пляскане, тропане или почукване с дървени кубчета, например. Направете си семейна група и си организирайте концерт. Пуснете си класическа музика и се опитайте да познавате различните инструменти. Или просто се отпуснете на земята, затворете очи и си отделете 5-10 минути на ден, за да научите да слушате музиката.


Буквичките

Дори вашето дете да не може още да чете само, вие трябва да насърчавате любовта му към книжките и четенето. Всичко трябва да става чрез игра, за да му бъде забавно. Може да залепите красиви буквички в стаята. Даже ще е още по-забавно да си ги направите сами. Сега продават и магнитни букви, които да подредите на хладилника и да редите всеки ден нови думички.

Има най-различни игри с букви, които може да приспособите към възрастта на детето. Ако например обича животните, може да изброявате животни, които започват с дадена буква, като в същото време му разказвате за тях. Изберете подходящи книжки с картинки за първо запознаване с азбуката. Правете букви от пластилин или тесто, което след това може да изпечете и да изядете, защо не?


Важното е всичко да става леко и забавно. Когато видите, че детето започне да се отегчава, веднага спрете. На следващия ден опитайте отново.


Подходящите играчки

От голямо значение е да избирате подходящи играчки. Винаги, когато отидете до магазина, се съобразявайте с възрастта и моментното развитие на детето, за да му предоставите най-добрите възможности за растеж и развитие. От раждането до тръгването на училище, във всеки етап на развитие и на всяка възраст, децата имат различни нужди и се ангажират с играчките си по различен начин. Важно е да избираме разнообразни играчки, като в същото време следим и какви интереси има детето, за да можем да им отговорим. 


Учене, чрез практика

Децата учат най-добре чрез действие. Практическите дейности са идеалният начин да се ангажират децата по начин, който ще развива, както мозъка, така и моториката. За всяка възраст има подходящи играчки от този тип – строители с големи и по-малки части, конкструктори с дървени блокчета, низане на мъниста, мозайки, пъзели. Тези игри са изключително подходящи за усвояване координацията между ръцете и очите, фините двигателни умения, насърчават творческото мислене и поставят основите на математиката.


Вълнуващата природа

Един от най-увлекателните и интересни начини за трупане на знания и опит е разходката сред природата. Това е един безкраен свят, източник на красота, поле за изследване, изучаване, откриване. Когато излизате, винаги взимайте със себе си по една торба, в която да събирате природните ценности и богатства и след това да ги разглеждате заедно у дома. Направете си един албум, в който детето може да рисува или да записва това, което е видяло навън.

И не забравяйте, винаги отговаряйте на въпросите на детето и говорете за нещата, които вижда и които го интересуват. Ако в момента не може да отговорите, кажете му, че не се сещате и когато се приберете, заедно потърсете нужната информация.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Игри Развитие

6,467 преглеждания

Comments are closed.