Да родиш голямо бебе не е страшно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 Майка с бебе

Средно новородените тежат около 3,400 кг. Така че, докато чакаме големият ден, се настройваме, че бебето ще тежи около 3 – 3,600 кг. Ако бебето е по-голямо, жените направо се побъркват.

Има много случаи на бебета, които се раждат по естествен начин в 37-мата седмица. Интересното обаче е, че често такива бебета са по повече от 3,400 кг. Тогава майките често споделят: „О, не! Кой знае колко щеше да е голямо, ако се беше родило след още няколко седмици!”.

Което логично води до въпроса…защо жените толкова се страхуват от големи бебета?

Сякаш приемаме, че раждането на малко бебе е по-лесно от раждането на голямо. Не за друго, ами защото все пак отворът е само „ей толкова” голям!

Но това не е точно така.

Има много фактори, от които зависи големината на родилния канал и раждането съответно. Дали жената ражда около или на термина (или раждането е преждевременно предизвикано), позата на родилката, колко бързо е раждането, големината и формата на таза… Очевидно не можем да контролираме всичко това, но можем да окажем влияние на част от тези фактори.  

Раждане около/на датата на термина – това има значение, тъй като тялото произвежда по-голямо количество от хормона релаксин, който разхлабва ставите на бедрата, за да направи по-лесно излизането на бебето. Ако раждането е предизвикано преди бебето да е готово, може да няма достатъчно релаксин в тялото ви, за да разшири и отпусне таза, като по този начин отворът ще е по-малък.

Позата на родилката – ако жената е легнала по гръб, а дупето й виси във въздуха, това прави родилния отвор 30% по-малък. Лежането на една страна или заставането в полу-седнала поза са по-подходящи, а клеченето или кучешката поза са най-доброто решение. (Така че, ако ви боли, станете и застанете на ръце и колена!)

Скоростта на раждане – колкото по-бавно бебето преминава през родилния канал, толкова повече той се разтваря. Вагината е направена от много гънки, които се разгъват, за да позволят на бебето да се появи. Бързите раждания може да означават, че тези гънки не са се разгърнали изцяло и има по-голяма опасност от разкъсвания.  (Бавните раждания също позволяват да се направи масаж на перинеума от асистиращия раждането персонал, за да се подпомогне това разтягане.)

Големината/формата на таза – това определено не можете да контролирате, но огромната част от жените са с напълно пригоден за раждане таз. Като цяло те само се нуждаят от достатъчно количество релаксин и добра поза за раждане, за да избутат бебето навън.

Истина е също, че по-големите бебета обикновено са по-силни и по-развити от по-малките. По-големите бебета всъщност могат да помогнат по време на раждането! Жените, които са изродили по-едри бебета споделят, че раждането е минало по-лесно! (И, да, често това са жени, които са родили в дома си!)

Всъщност по-голямо значение има ширината на раменете на бебето и обиколката на главичката му, отколкото реалното му тегло. Ако бебето има необичайно голяма глава или широки рамене, това може да създаде проблем. Но дори и да е така, достатъчно количество релаксин + оптимална поза за раждане обикновено са достатъчни за едно успешно вагинално раждане.

Ако една жена ражда естествено и работи с тялото си, съвсем възможно е да роди и по-голямо бебе без каквито и да било проблеми. Не е страшно!


Вижте още от Раждане:

koremche s pantofki   Стволовите клетки – най-добрият подарък за нашето дете

pregnant woman-field-1_64124194   За Кегел – упражненията

food-for-healthy-pregnancy   Храна за успешно раждане

   За добър старт на раждането


 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно Раждане

32 638 преглеждания

Comments are closed.