Да поиграем навън, въпреки зимата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_winter-vacation.jpg

Иглу

Дори да нямате двор, намерете място, където да построите свое малко иглу. Трябва ви само лопата, с която да си помогнете при оформянето на снега. Стимулирайте по-големите деца да участват в строенето. За детето ще е интересно да види как изглежда къща от сняг отвътре.

Може да използвате повода, за да разкажете за ескимосите, наричани още „снежни хора“. Обяснете им, че те живеят в такива къщи от сняг, покажете им как ловят риба в леда, разкажете им как се придвижват с кучешки впрягове. Ще им е интересно да разберат, че ескимосите вместо целувка, потъркват носовете си.

Когато се върнете вкъщи, може да предложите на детето да направи иглу от блокчета пластелин или кубчета захар и около него да подредите фигурки на животни, които се срещат в далечния север (продават се в детските магазини). Може да предложите на детето да направи апликация на костюм на ескимос. Примерна картинка за апликацията може да изтеглите оттук. Тези занимания са подходящи за деца над 3 години.

Снежни топки в атака

Ако ви е омръзнало да се целите със снежни топки един друг, то поставете нови цели на децата:

  • очертайте кръг  или издълбайте дупка в снега и нека детето се опита да вкара всички топки в него от определено разстояние. Постепенно отдалечавайте точката, от която се стреля;
  • сложете мишена на някое дърво и стреляйте към нея;
  • играйте на снежен бейзбол като хвърляте топка към детето, а то трябва да се опита да я удари с пръчка, хилка за тенис на маса или мухобойка;
  • направете много снежни топки и поканете детето да направите различни скулптурки в снега: стоножка, мече, пирамида, костенурка или каквото Ви душа иска;
  • използвайте снежните топки, за да упражните броенето или да изпишете цифри или букви в снега.

Ледено изкуство

Подгответе си от вкъщи пулверизатори с цветна боя (например чай или с разредена кулинарна боя). Навън оставете децата да творят свободно върху снега.

Да се твори може и на топло, а резултатът да е ледено съвършенство. Дайте на детето плосък съд и различни материали – камъчета, клонки, шишарки. Нека ги подреди, както иска, а накрая да залее инсталацията с вода. Изнесете съда навън и вижте резултата на следващия ден – красиво, ледено, артистично пано.

Търсене на съкровища

Набавете си различни интересни предмети за изследване шишарка, цветно кубче лед, фигурка на бяла мечка, тюлен, пингвин, кит и т.н. Заровете ги в снега и очертайте мястото. Въоръжете малкия изследовател с лопата и го оставате да открие всички предмети.

 

Детето играе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,075 преглеждания

Comments are closed.