Да отглеждаш момиченце

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Когато разбереш, че ще имаш момиченце, в ума ти се появяват картини на панделки и фусти, на куклени къщи и чаени партита, еднакви рокли за теб и за нея, уикенди в СПА-центъра… Вероятно това, че самите ние сме момичета, ни кара да смятаме, че всичко е лесно и ясно, що се отнася до дъщерите. Но истината е, че трябва да се подготвим за много изненади и неподозирани ситуации. От безкрайното бърборене, до неразбираемата мания по всичко розово, дъщерята е съвсем отделна порода. Да хвърлим един поглед в бъдещето си, като майка на момиченце.


Ще купувате неща, от които тя няма нужда

Шноли за коса с перца, чорапогащници на точки, миниатюрни дамски чантички, чорапки, които изглеждат като балетни пантофки: и няма да мине много време, преди вашата малка дъщеря да има по-голяма колекция от аксесоари от вас самата. Това е просто защото, когато купувате такива неща за себе си, това е – глезотия, а когато го взимате за нея – е защото има нужда от него (да кажем). А ако нещо ви хареса изключително много и на всичкото отгоре е и в разпродажба, направо взимате няколко бройки. Трудно ще чуем от майките на момчета да казват, че не са могли да устоят и са купили три от онези прекрасни ризки с камиончета…


Тя ще бъде Момиченцето на татко

Колкото и да не сте ревнива по природа, ще бъде трудно да не изпитате поне мъничко от това чувство, когато осъзнаете, че вече не сте единствената жена в живота и сърцето на мъжа си. Да, дълбоката връзка и сладостта от игрите, закачките и тайните между таткото и неговата дъщеричка са безценни, но понякога няма да ви е приятно, че оставате извън този тесен кръг. И първият път, когато тя се затича към него, когато е тъжна или наранена, а не към вас, със сигурност ще е съкрушително усещане. Тогава просто си спомнете, че в нейното малко сърчице има достатъчно любов и място и за двама ви. Вие също ще имате своето време само за вас двете и вероятно това пък ще е повод за лека ревност от страна на татко, нали?


Всичко започва да се случва по-рано

Разбира се, всяко дете е различно, но в общия случай момиченцата се развиват по-бързо и достигат основните етапи в развитието, по-рано от момченцата на същата възраст.Вашата дъщеря може би вече тича наоколо, докато синът на приятелите ви, все още усъвършенства пълзенето. Или пък успява да образува цели изречения, докато съседското момченце на същата възраст, все още се бори с първите си членоразделни думи. Търкаляне, сядане, въздушни целувки, пляскане с ръце, приучване към гърнето, четене: не се изненадвайте, ако тя стане майстор в тези области и още много, преди връстниците си от другия пол. Но се опитайте да не се възгордявате прекалено, в крайна сметка, накрая нещата се изравняват.


Ще я чуете как мъмри куклите и плюшените си играчки и може да се поизчервите, защото тя ще звучи точно като вас.

„Не ми говори с този тон!”, ще чуеш да казва на Розовото зайче, Бежовият мечок и Пухкавото агънце. Тя ще раздава нареждания и ще отправя предупреждения с тон, който ще ви накара да се смеете (или да плачете), докато я гледате. Или по-скоро, докато гледате себе си…


Кралици на драмата

Преди да имате момиченце, е почти невъзможно да си представите, че може да съществува човек, който да бъде така разтревожен и разстроен от най-простичките и обикновени неща. Например, начинът по който ти стои косата или думите на онзи непознат възрастен човек. О, но те могат. „Зеленчуците са се ДОКОСНАЛИ до спагетите!”, „Не може да си намери другите сандали! Но тя наистина, наистина много, УЖАСНО МНОГО ги иска!” Е, в някакъв момент вероятно ще се успокои. Междувременно, са ви нужни много дълбоки вдишвания и издишвания.

 


Фазата „Ще нося само рокли”

Някъде около три-годишна възраст, дъщеря ви ще развие окончателните идеи за своя личен стил. Ще знае какво точно иска да облича, кое с кое си пасва, какво може да си сложи в зависимост от времето и от това къде ще ходи. Точно в момента, в който гардеробът й е пълен единствено с рокли и поли (след месеци спорове по повод панталоните), тя просто променя своите предпочитания към нещо друго любопитно. Някой ден просто ще я видите пременена в обърнат наопаки туника върху леопардови ботуши за дъжд или горнище на бански върху блуза с поло-яка. Колкото по-скоро разберете, че това наистина няма значение, толкова по-щастливи ще бъдете и двете.

 


Споровете за косата

Влиза й в очите. Има нужда от подстригване. Вие я харесвате прибрана, тя – пусната. Да, тя трябва да се измие. Не, няма да излезе от къщи с това птиче гнездо на главата си. Добре, ще я навиете/изправите, ама само веднъж, само този път. Не, не може да го направиш това сама. Войната, за нейната коса ще продължи толкова дълго, колкото й позволите. С други думи – докато вие осъзнаете, че това е само коса и просто ще се предадете. Добрата новина: вероятно в някакъв момент, тя сама ще осъзнае, че чистата и сресана коса, наистина изглежда по-добре.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

12,904 преглеждания

Comments are closed.