Да научим бебето да седи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_prohojdashto-bebe.jpg

Моментът, в който детето променя позицията си от легнало в седнало идва неусетно и бързо. Точно така, както и то расте в първите месеци от живота си.

За да се научи обаче да седи правилно, бебето има нужда от мъничко помощ, която ние да му дадем.

Обикновено между шестия и осмия месец от живота на бебето е нужно да започнем да стимулираме умението детето да вдига горната част на телцето си и да започне да седи самостоятелно. При някои деца това може да стане по-рано, при други да се забави.

Как да започнем упражненията?

От легнало положение на детето хванете ръчичките му с една от вашите ръце и леко го придърпайте нагоре, а с другата го подкрепяйте за гръбчето. След това пуснете ръцете, но продължете да го подпирате леко отзад, така че то да остане максимално време в това положение. Не го дърпайте прекалено бързо или силно, оставете се бебето да ви води в движенията, които да стават от само себе си, без да упражнявате сила.

Друго много полезно упражнение, за да започне детето да се повдига и да започне да седи е да поставяте над главичката му предмети, които да привличат вниманието му. Така то ще започне да наблюдава целенасочено съответния обект, да върти главичка и да я вдига, което ще подпомогне укрепването на мускулите в областта на шията, врата и гърба.

Когато започне да се справя с първите упражнения, под вашия постоянен контрол, можете да започнете да слагате бебето да седи на дивана или във фотьойла, където гръбчето му да е подпряно с възглавница, която постепенно с времето да бъде премахната.

В периода, когато учим детето да седи е добре да се прави по един допълнителен масаж на гръбчето през деня с бебешко масло или лосион, за да се отпуска мускулатурата.

адаптация от www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бебето Полезно

Етикети:

9,304 преглеждания

Comments are closed.