Да направим лятната ваканция на децата вълнуваща и незабравима

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_137360270

Лятото е в разгара си, температурите са все по-високи, ваканцията върви на пълни обороти, а дните са толкова дълги! Прекарвате с децата си навън все повече часове.

Предлагаме ви няколко идеи за осмисляне на тези безценни дни, които не само ще забавляват децата, но и ще помогнат за физическото, психическото и емоционално им развитие.

Да се измислят интересни занимания за лятото никак не е трудно. Достатъчно е да изберете подходящи идеи за отдих, чието изпълнение зависи от вас самите. Съобразете се и с желанията на детето, с неговите интереси и хобита.

Повечето родители през седмицата са на работа, затова планирайте идеите си така, че да можете да ги осъществите през почивните дни.

1. Настолни игри сред природата

Ако предстои да прекарате част от ваканцията на вила извън града, прегледайте настолните игри у дома и вземете някои от тях с вас. На поляната, на терасата или в градината детето с удоволствие ще преоткрие радостта от тези игри, които в града може би изобщо не му правят впечатление.

2. На поход в планината

Незабравими могат да са спомените ви от семейните екскурзии в планината. Можете да ги планирате за ден, за уикенда или за повече дни, когато можете да си вземете отпуск. Екипирайте се с удобни раници, за родителите е добре да са по-големи, а за децата малки , в които да се побере шишенце в вода, пакет бисквити и връхна дрешка или дъждобран. Самата подготовка ще настрои всички на романтична вълна. Вземете карта и набележете маршрута, по който предстои да преминете и не забравяйте да отбележите местата, на които ще отседнете ако планирате нощувки. Включете в тази задача и детето. Ако ще къмпингувате, запознайте детето с основните правила на безопасното къмпингуване и пребиваване сред природата. Запознайте го с някои основни видове горски обитатели и растителни видове. Планирайте и какво ще вземете за храна, тъй като в планината няма супер маркети, но имайте предвид, че всичко ще трябва да се носи в раниците, така че не прекалявайте.

3. Идете на риба

Пригответе въдиците, рибарските столчета, купете стръв и изберете мястото на вашето риболовно приключение. Това занимание определено може да сближи синовете и бащите, но има и момиченца, които харесват риболова. Това занимание спокойно може да се планира и за един ден. И за да е наистина незабравимо преживяването, оставете у дома електронните игри и таблетите. Освен самия риболов, на брега на водоема или реката децата могат да събират цветя за хербарий, да ловят пеперуди, момиченцата могат да плетат цветни венци или да събират шишарки, листа и камъчета.

4. Пуснете хвърчило в небето

Купете готово хвърчило или се опитайте заедно с детето да ушиете саморъчно. В интернет има много видео клипове с подробни инструкции как да направите това, така че да се справите с тази задача успешно. Когато хвърчилото е готово, прост изчакайте подходящия ден с добър вятър, за да излезете някъде на открито и да пуснете хвърчилото в небето. Емоцията е несравнима!

5. Излезте на фотолов

Днешната фотографска техника е достатъчно лесна за овладяване дори от 4-5 годишните деца. Те обичат да снимат и за тях би било много вълнуващо да излезете на фотолов. Направете си кратък списък какво би искало детето да заснеме по време на вашата разходка. Можете да си планирате тематични дни, в които да снимате определен обект – птици, кучета, цветя, дървета, фонтани, къщи. Така след като се приберете можете да правите заедно с детето албуми – в някоя онлайн платформа или да ги разпечатвате на хартия и да създавате класически албуми. Това занимание ще развие наблюдателността и способността на детето да се концентрира.

6. В увеселителния парк

Луна парк или Аква парк, ще изберете според времето, с което разполагате и според атмосферните условия. Едно е сигурно – това е занимание, което носи много радостни емоции и ще остави траен спомен у детето. Не забравяйте фотоапарата и си направете снимки, търсейки и улавяйки цялата палитра от емоции, които ще ви споходят. Когато се приберете, създайте си специален албум от снимките, запечатали този ден.

7. В зоологическата градина

Днес децата са преинформирани, интерент и телевизията предоставят огромен обем от информация, с която децата се запознават от най-ранна възраст. И макар някои деца да не харесват животни в клетки, повечето се радват от срещата „на живо“. Лятото е сезонът, в които животните в зоопарка са на открито и децата могат да се запознаят с повечето представители на различните животински видове. Така можете да комбинирате разходките на открито с натрупването на нови знания. Не се опитвайте да запознаете децата с всички животни наведнъж. Можете да си набележите предварително маршрута за деня и животните, които да посетите. Обсъждайте какво сте видели в зоопарка, поведението на различните животни, характерните им белези и особености. На прибиране към къщи можете да си говорите за преживяванията ви през деня, по този начин ще затвърдите новите знания у детето.

8. Градски и извънградски туризъм

За да сте туристи не е необходимо да напускате родния си град. Вземете си карта и набележете маршрути, в които да включите туристически забележителности, които вашите деца все още не познават – музеи, галерии, културно-исторически забележителности. Разказвайте на децата си всичко, което знаете за тези места, а можете да вземете и туристически гидовник, от който да им четете. След туристическите обиколки можете да питате децата какво са видели, какво ги е впечатлило най-много, така те със сигурност ще запомнят най-важните факти за местата, на които сте били.

В околностите на града можете да посетите крепости, манастири и църкви, с чиято историческа значимост да запознаете децата си.

www. purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,835 преглеждания

Comments are closed.