Да държим децата далеч от смарт устройствата и екраните – какво казват експертите?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebeja-sus-smartphoni-k
Много родители днес прибягват до помощта на различни смарт устройства, за да забавляват и успокояват децата си или просто да си освободят половин час лично време. Често тази практика търпи критика, включително и от някои родители, педиатри и педагози, но в повечето случаи се възприема за напълно нормална и дори възпитателна.

Ето какво препоръчва по темата Американската академия по педиатрия:

На първо място всеки родител трябва сам да определи границите, в които детето му да е пред екраните на смарт устройствата.
Що се отнася до отрицателните ефекти върху здравето на децата, те все още се изследват и са до голяма степен неясни. Проучванията обаче продължават и подсказват, че отговорите определено са важни.
Това, което се знае със сигурност обаче е, че всяка творческа игра е от огромно значение за развитието на децата, както физическото, така и психическото.
При занимания пред екрана едно е сигурно – физическата активност намалява, намалява и контакта „лице в лице“, както и взаимодействията на децата с други хора и ситуации в реално време.
Специалистите препоръчват децата на възраст под 18 месеца да стоят далеч от умните устройства. На тази възраст е допустимо те да бъдат участници в много кратък видео чат с роднини, ако живеят разделени от тях, но други занимания не са за препоръчване и дори трябва категорично да се избягват.
Смарт устройствата не бива да се използват от децата на тази възраст за забавление. След навършване на тази възраст те могат да бъдат въведени като инструмент за учене и представяне на нови знания и умения. Има много висококачествени онлайн програми, които може да се използват, за преподаване на децата. Много е важно да не се използва времето пред електронните устройства за дейности, които по никакъв начин не помагат на децата да развиват своите умения и умствени заложби.

1. Имайте поне един кът у дома, в който няма електронни устройства.

Това може да е вашата спалня или детската стая. Всеки член от семейството трябва да има достъп и да прекарва определено време в стаята без технологии.
Въведете правилото на вечеря, когато всички се събирате около масата, устройствата да бъдат оставени настрана. Така ще имате време, в което да разговаряте спокойно и да сте ангажирани само с въпроси, отнасящи се до семейството.

2. Информирайте се за времето, което децата е добре да прекарват пред екрана.

Оказва се, че децата на възраст между 2 и 5 години не бива да се застояват за повече от един час дневно пред екрана.

3. Бъдете „в час“ какво гледа детето ви.

Специалистите препоръчват родителите да следят стриктно програмите, предаванията и игрите, които ангажират вниманието на децата им през първите пет години от живота им.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,260 преглеждания

Comments are closed.