Чужди специалисти ще лекуват децата у нас, вместо те да ходят в чужбина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Директорът на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) да може да сключва с министъра на здравеопазването споразумение за съвместно възлагане на обществените поръчки за доставка на медицински изделия, високо специализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба. В тези случаи техническите спецификации за съответните изделия, апарати и уреди ще се изготвят от фонда. Това е записано в проекто-промените в правилника за дейността и организацията на работата на фонда, публикувани на страницата на здравното ведомство за обществено обсъждане.

bolnica-lekari-zdrave

Причината са установени проблеми при осигуряване на медицински изделия, апарат и уреди за индивидуална употреба за одобрените за подпомагане от ЦФЛД деца.

Предложените с проекта промени предвиждат и възможността при подадено заявление за подпомагане лечението на дете в чужбина, фондът да прави преценка за възможността да организира и финансира участието на чуждестранни медицински специалисти в страната за осъществяване на необходимото лечение. С това от една страна ще се създадат условия децата да бъдат лекувани в страната от високо квалифицирани чуждестранни специалисти, с преодоляване на затрудненията и неудобствата, породени от транспорта и пребиваването на детето и придружителя му в друга държава, а от друга страна ще се създадат условия за повишаване капацитета на здравната система в страната ни за лечение на състояния при децата, за които няма към настоящия момент достатъчно познания и опит, пише в мотивите към проекта.

Причините за разработване на проекта на правилник са свързани с необходимостта от подобряване на организацията и преодоляване на констатирани затруднения в дейността на фонда, пишат още от министерството.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

916 преглеждания

Comments are closed.