Чудото, наречено близнаци

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


bremennost s bliznatsi

Защо все повече жени раждат близнаци?

Факт е, че в последните години се раждат все повече близнаци – статистиките сочат, че броят им се е увеличил двойно. Дали е обусловено генетично? Може би и вие имате нагласата, че ако баба ви е родила близнаци, значи и вашият ред е дошъл.  Ако в рода си имате и други случаи на двуплодна бременност, нищо чудно тази тенденция да продължи.

Но защо броят на близнаците расте: това напоследък се свързва с все по-късния етап, в който  жените се чувстват готови да забременеят и да станат майки. С възрастта, в женският организъм се увеличава излъчването на хормона, който е отговорен за съзряването на яйцеклетките и така се получава много по-голяма вероятност, зачеването на два или няколко плода да се получи лесно. Причини могат да се открият и в хормоналната терапия, през която все повече жени преминават, поради трудности със забременяването.

Как се случва зачеването на близнаци?

Начините да се окажете бременна с близнаци са два. Първият и по-малко вероятният е от една оплодена яйцеклетка да се развият два идентични плода, или т. нар. еднояйчни близнаци. Еднояйчните близнаци, освен, че ще отговарят на описанието „приличат си като две капки вода” е почти сигурно, че ще бъдат и от един и същи пол (според статистиката е по-вероятно да са момчета).  Няколко пъти по-често се случва, обаче, две яйцеклетки да узреят и да се оплодят едновременно или в период от няколко часа дори дни.  Тогава двете човечета ще си приличат, но „само” като брат и сестра (и е почти сигурно, че полът им ще е различен).

Какво се случва с организма при многоплодна бременност?

Разбира се, при двуплодна и многоплодна бременност се изисква и по-голям ресурс от страна на целия организъм. Затова ако сте бременна с близнаци е добре да посещавате женската консултация по-често и да бъдате под по-специално наблюдение. Бременните с близнаци понякога страдат по-често от гадене и повръщане в началото и в големите седмици от бременността, тъй като натоварването на организма е по-голямо. По-големите усилия на тялото са и причината те да се уморяват повече и да страдат по-често от затруднено дишане, болки в сърцето и поява на разширени вени на краката. Също така, в нередки случаи, може да се появи анемия.

bremennost biliznaci

Как трябва да се храни бъдещата майка на близнаци?

Важно е менюто на жената, бременна с близнаци да бъде богато и разнообразно, тъй като нуждите на организма са завишени и често се стига до дефицит на желязо. Количествата на белтъчините, мазнините и въглехидратите е необходимо да бъдат увеличени, както и тези на витамините и минералите. Особено важно е и да се увеличи приемът на продукти със съдържание на витамин C, който да поддържа тонуса на кръвоносната  система.  

Допълнителен прием на фолиева киселина също може да бъде от полза, тъй като тя отговаря за растежа на тъканите на плода. Може да се наложи и прием на допълнителни желязосъдържащи препарати или поне да се наблегне на меню богато на желязо, като зърнени храни, червени меса, различни сушени плодове, зеленолистни и кореноплодни зеленчуци. Освен това, поради увеличения обем на матката, обемът на стомаха е силно намален от притискането и нуждата от често хранене на малки порции нараства.

Повече движение или повече почивка?

Двойната бременност предполага и двойно повече почивка. Ако е възможно, добре е бъдещата майка на близнаци да прекарва повече време легнала по няколко пъти дневно и да поставя краката си по-високо от таза, върху възглавница, или да си почива лежейки настрани, с възглавницата между бедрата си. Така шийката на матката ще може да си почива от постоянния натиск, а е полезно и за кръвоносните съдове на краката.

Прекомерното физическо натоварване не е препоръчително. Ако жената иска да се поддържа в добра форма, въпреки деликатното си състояние, може да се занимава със спорт, но внимателно подбран (не всеки спорт е удачен по време на бременност) и след консултация с лекарят, следящ бременността. Разбира се, когато е добре преценено, движението е полезно и дори задължително. Ежедневните разходки на открито са чудесна възможност да прекарвате активно време навън и да се освободите от стреса.

Подходящи са и спортовете във вода, като плуване или водна гимнастика за бременни. Много майки обичат да посещават упражнения за релаксация на тялото и ума, каквато е йогата за бременни или курсове по каланетика, аеробика, пилатес.

Нужна ли ми е помощ?

Ако усещате, че ви е необходима – възползвайте се. Сега е моментът да въвлечете близките си в домакиснството и да ги помолите да поемат задачите, които ви натоварват излишно. За тях също може би ще е приятно да се включат в помощта и да се погрижат за вашия покой. Сега е и времето да си починете – след като се родят бебетата, часовете ви за сън неколкократно ще намалят и е добре да пестите силите си, докато това все още е възможно.

Ще мога ли да кърмя близнаци?

Разбира се, стига да искате. Кърменето на близнаци е възможно и напълно нормално. Ако отново се обърнем към фактите… бебетата ви са две, гърдите ви – също. Много майки на близнаци кърмят успешно до естественото им отбиване. Напоследък това е възможно и не се счита за непостижимо, благодарение на търсещите и все по-информирани майки и на наличието на все повече адекватна информация по отношение на кърменето. Позитивният опит на жени кърмещи близнаци също действа окуражаващо и мотивиращо на новите найки на близнаци.

Трябва ли да се подготвям за кърменето по време на бременността?

Ако искате нещата да се получат, не е необходимо да правите каквото и да било по време на бременността. Съветите за обтриване на зърната с груба кърпа, например, са погрешни и дори могат да бъдат рисковани – умишленото търкане на зърната може да доведе до нежелани контракции, особено при двуплодна и многоплодна бременност.

Това, което може да ви е от полза са въздушните бани на гърдите. Прекарвайте колкото ви е възможно повече времето вкъщи без сутиен и горни дрехи. Така кожата на гърдите ви ще може да „диша” и да се успокоява, особено ако е вече опъната и е започнала да ви сърби. Носете подходящи меки сутиени без банели и ръбове, спортните безшевни бюстиета са също добър вариант. Можете да мажете гърдите си с натурално и неароматизирано масажно олио без консерванти и други допълнителни вещества.

Още от бременност и близнаци:

bliznatsi   И с близнаци е възможно!

promeni v tqloto po vreme na bremennost   Промените в тялото по време на бременност

krasivi po vreme na bremennost   Красиви по време на бременност

bremennost-dvijenie-bebe   Движенията на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,703 преглеждания

Comments are closed.