Чисто и щастливо бебе – какво трябва да знаем?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Интервю с Емилия Казълова, акушерка

intervu-akusherka1

1.    Трябва ли всеки ден да къпем бебето?

Къпането е един своеобразен ритуал за семейството. В болницата този тоалет се прави ежедневно, но ако родителите са против, добре е да уведомят предварително персонала на болницата.

Когато се приберете вкъщи, пъпният остатък все още не е паднал и къпането се извършва само на глава и гръбче на течаща вода. Пъпният остатък не трябва да бъде под водата. Това, че при къпането ще попадне малко вода върху него, не е фатално, защото след банята задължително се прави тоалет на пъпния остатък. За да бъде пъпчето чисто и предпазено от инфекция, почистването на пъпния остатък с 95 градуса спирт се извършва при всяка смяна на пелената (5-6 пъти в денонощието) и задължително след банята. Два-три дни след падането на пъпчето може да преминете към цялостно къпане на бебето във ваничка.

Родителите решават какъв ще бъде ритъмът на хигиената на бебето – всеки ден, през ден или друг интервал. В първите 1-2 дни къпането може да се направи само с вода, без използването на измиващи продукти, за да може част от верникса (бяла мазнина, която покрива тялото на бебето) да попие. След това кожата изисква ежедневни грижи. Ако бебето е с прекалено суха кожа или има съмнение за атопичен дерматит, къпането трябва да се осъществява на 2-3 дни с подходящата козметика за това състояние.

2.    Кога е най-подходящо да къпем бебето и какви са задължителните процедури, които трябва да направим на бебето след къпане?

Най-подходящото време за къпане е вечерно време около 30-40 минути преди кърмене. За този ритуал в началото ще ви е необходима помощ и подкрепа, която най-добре да получите от таткото, който предварително трябва да се запознае с някои важни моменти от къпането.

3.    Как трябва да се грижим за по-деликатните части като очи, уши, нос, пъпче и генитали?  

Задължителните процедури след банята са:

  • Хигиената на пъпния остатък – ако все още не е паднал.
  • Грижа за кожата на бебето, която се третира с бебешко олио или мляко – това е въпрос на избор. Но ако бебето се е появило след термин, т.е. е преносено, кожата му е много суха и лющеща се, добре е поне в първия месец да се използва бебешко олио.
  • Ушите се почистват с клечки за уши с ограничител. Почиства се ушната мида, ушният канал, докъдето стигне ограничението на клечката за уши. Почистването се състои най-вече в подсушаване от водата.
  • Нослето се почиства само при необходимост с аспирационните помпички (аспиратори), които се предлагат в аптеките. Ако секретите са по-сухи, добре е предварително да се капнат по 2-3 капки физиологичен разтвор във всяка една ноздра, да се изчака малко и тогава да се пристъпи към аспириране.
  • Очите се почистват с тампон напоен с физиологичен разтвор или преварена вода, също при необходимост.

intervu-akusherka

4.   Какви продукти за грижа за кожата на бебето задължително трябва да имаме?  

Козметиката, която е необходима за хигиената на бебето не е много и трябва да бъде добре подбрана. Тя не трябва да съдържа парабени, алкохол и силни аромати.

От първа необходимост са:

 • Шампоан или душ гел за коса и тяло. Добре е да бъде с дозаторна помпа за по-лесна употреба.
 • Бебешко олио или бебешко мляко.
 • Крем против подсичане. Бих препоръчала Судокрем, защото е доказал своята ефективност в добрата грижа за здравето на кожата в зоната на пелените. Той е лесен за нанасяне, изключително икономичен и предпазва кожата от контакта със съдържанието в еднократните пелени. При всяка смяна на пелената се нанася тънък слой от Судокрем в областта на срамната кост, гениталиите и цялата седалищна област, за да се избегне подсичане.
 • Мокри кърпички. Те са добър помощник на мама, но в никакъв случай основно средство за хигиена.
 • През зимата, когато бебето се извежда на разходка, може да използвате подходящ защитен крем против студ и вятър за лицето.
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,471 преглеждания

Comments are closed.