Четири мита за храненето на децата, в които да не вярваме

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-hranene

Има някои митове и легенди относно захранването, които родителите възприемат за чиста истина, а не трябва.

Ето защо: 

Първата храна, която бебето трябва да получи след кърмата, трябва да е плодов сок.

Това не е вярно.

Педиатрите са установили, че сокът е изключително дразнещ за нежната лигавица на детския стомашно-чревен тракт и освен стомашно неразположение, той може да предизвика алергична реакция. Освен това, соковете нямат кой знае каква хранителна стойност. Мит е мнението, че в него се съдържат незаменими витамини и минерали, които бебето няма от какво друго да си набави. В противовес на това схващане е, че първата, различна от майчино мляко, храна трябва  да бъде овесена каша или зеленчуково пюре. В тях има значително по-високо съдържание на витамини, минерали и хранителни влакна, които ще подобрят храносмилането и ще разнообразят вкусовите възприятия на бебето.

Козето мляко предпазва бебето от алергии

Това не е вярно.

Основният алерген в бебешка и детска възраст е белтъкът от кравето мляко. Непоносимост към него бебето може да има от самото раждане. Протеините в козете мляко имат различна структура, но повече от 40% от бебетата и малките деца проявяващи непоносимост към кравето мляко, проявяват непоносимост и към козето. Оказва се на практика, че козето мляко е подходящо за сравнително малък брой деца, включително и за такива, с проявена алергия към краве мляко, но до прием може да се стигне единствено след щателно проведени диагностични тестове. Предпазването от хранителна алергия не се основава на елиминирането на алергена в храната, а на тренирането на организма и имунната му система постепенно и правилно да започне да го възприема посредством малки дози.

Готови бебешки пюрета са пълни с консерванти

Това не е вярно.

Дългият срок на годност на бебешките пюрета е в резултат от факта, че детските пюрета се произвеждат в условията на пълна стерилност. Навлизането на микроорганизми, които могат да променят качествата на пюрето, става при отваряне на бурканчето. Бебешките пюрета се стерилизират при специални условия, което позволява да се запазят всички хранителни свойства на продуктите, от които са приготвени.
Бебешките готови пюрета имат и още едно предимство, те съдържат добавени витамини и минерали, които трудно могат да бъдат дозирани в домашни условия.

Киселото мляко е отлично средство при запек

Това не е вярно.

Киселото мляко съдържа прекомерно количество протеин и сол, което натоварва излишно бъбреците на бебето. Освен това то не съдържа чак такива големи количества витамини, за каквито се твърди.

Много по-добре е да предлагаме на бебето млечно-кисели продукти с добавени витамини, плодове и зърнени добавки с цел развитие на вкуса и регулиране на храносмилането. Хранителните влакна, съдържащи се в зеленчуците и плодовете, като сините сливи, например, могат да се справят много по-добре със задачата да нормализират по естествен начин храносмилането, отколкото обикновеното кисело мляко.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

23,294 преглеждания

Comments are closed.