Честит 8 март!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

women-day

 

Днес на много места по света се чества международният ден, посветен на нежната половина от човечеството. Честито на всички български жени и майки!

8 март, Денят на жената, възниква и се отбелязва по света като ден на борба за равноправие на жените. Тази специална дата има своя дълга история, която маркира почти девет десетилетия усилия на жените за равнопоставеност в обществото, право на адекватно образование и нормални и честни работни условия. Днес датата 8 март е част дори от календара на ООН. Този ден е свързан с дълбоки социални проблеми и послания, вълнували обществото и най-вече жените през целия 20 век.

По време на Френската революция парижките жени излизат по улиците с лозунга „свобода, равенство, братство”. Смята се, че още тогава се пораждат антидискриминационни настроения и призиви за равнопоставеност – не само между хората въобще, но и по-специално между половете. Историята на 8 март ни отведжа към далечната 1857 г., когато на 8 март в Ню Йорк работнички от текстилни и шивашки фабрики излизат на стачка срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Началото на празника има силен социално-политически акцент. Тези първи реакции на недоволство всъщност имат и политически корени – подклаждани са от Американската социалистическа партия. С

тачката е прекратена след намеса на полицията, но работничките основават свой собствен синдикат няколко месеца по-късно, за да продължат отстояването на исканията си. Организаторите решават да запазят традицията и именно затова през следващите години точно на тази дата са проведени и други протести на същата вече актуална тема. Отново в Ню йорк през 1908 г. е реализиран един от най-мощните бунтове в защита правата на нежния пол – над 20 000 жени излизат на улиците, този път защитавайки и правото си на избирателен вот.

Много партии със социалистически леви възгледи по цял свят припознават исканията на жените като свои и тяхната кауза става част от платформите им. Борбата със социалното неравенство е в основата на социалистически ориентираните партии, а именно срещу това протестират и излезлите по улиците хиляди работнички. За първи път Международният ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 г. от Американската социалистическа партия. На следващата година на Първата международна конференция на жените в Копенхаген се взима решение ежегодно да се чества Ден на жената. Тъй като всичко това се случва в навечерието на Първата световна война, по време на протестите се чуват и много възгласи за мир, ненападение и потушаване на конфликта. Женските дружества масово се обявяват против войната.

Празникът губи популярност с годините, но не изчезва напълно. На запад той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те г. Своеобразен ренесанс темата изживява по времето на Съвестския съюз. Тогава празникът се радва на голяма почит и тържествено отбелязване. В съвременността той все по-често е определян като Ден на майката, защото социалистическите години слагат негативен отпечатък върху днешното му възприемане и тълкуване. В съвременния свят празникът не се отбелязва еднозначно – на някои места той има чисто символична стойност и представлява проява на уважение и признателност към жените и майките в семейството. Другаде той е запазил острите си социални измерения и третира наболели проблеми, свързани с еманципацията на жените.

women-day

 

Ето историята на празника в дати:

8 март 1857 г. – тъкачките в Ню Йорк протестират за намаляване на работните часове от 16 на 12, за изравнени възнаграждения с мъжете и за човешки условия на труд и живот. В хода на борбата жените-работнички създават първата женска работническа организация.

8 март 1908 г. – масов преотест в Ню Йорк с над 20 000 жени участнички.

28 февруари 1909 г. – в Америка за първи път се отбелязва международният ден на жената.

1910 г. – в Европа, Копенхаген, по инициатива на социалистката Клара Цеткин конференцията на жените-социалистки утвърждава 8 март за Международен ден на жената – ден на международната солидарност на жените от цял свят в борбата за мир, демокрация и равноправие.

8 март 1911 г. – за пръв път в Европа официално е отбелязан утвърденият предната година ден на жената. Той се чества от повече от 1 млн. души в Австрия, Дания, Германия, Швейцария, Австро-Унгария. По това време американците все още отбелязват този ден в последната неделя от февруари.

Февруари 1913 г. – жените в Русия отбелязват своя пръв женски празник, също през последната неделя на февруари (по Юлиянския календар). Същото се случва и във Франция.

8 март 1917 г. – жените-работнички в Русия се вдигат на бунт против глада, войната и царизма. Това се случва в Петербург. Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917.

8 март 1922 – денят е отбелязан и от всички жени в комунистически Китай.

8 март 1965 г. – обявен е официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз.

1977 – Общото Събрание на ООН утвърждава Деня на жената като Международен ден на правата на жената и международния мир.

Днес датата е официален празник в страните от Западна и Централна Европа, в Афганистан, Армения, Азербайджан, Беларус, Камбоджа, Китай, Куба, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Лаос, Македония, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Монтенегро, Непал, Русия, Уганда, Украйна, Виетнам и още много други.

В България през 1915 г. е първото публично честване на датата. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944. След 1960 г. честването придобива особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Въпреки че  по цял свят 8 март е празник на жената и майката, все пак във всяка страна неговото честване е уникално и крие специфичен колорит. В Италия напримерна този ден мъжете подаряват цветя на майките и любимите си – те задължително трябва да са жълти мимози. В Португалия дамите се събират, за да празнуват заедно. Заведенията са препълнени с женски групи, отбелязващи празника. Всички излизат по женски, без приятели и съпрузи. На Балканския полуостров е прието мъжете да правят подаръци на жените си – задължително цветя, а по желание и друг дребен подарък. Подаряват се пролетни свежи цветя – най-вече зюмбюли, карамфили, нарциси, фрезии. Прието е и работодателите да правят подаръци на колежките си. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, а децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

Честит празник!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,155 преглеждания

Comments are closed.