Челик – фестивал на игрите във Варна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Chelik-play-3

20 игри от детството на нашите родители, оставали до късно навън в плен отборната емоция от „Комин“, „Кральо, портальо“, „Оракуле-боракуле“ и много други, ще възстанови Челик – фестивал на игрите на 10-ти и 11-ти юни в Морската градина на Варна (в района на Морско казино и Обсерваторията от 10:00 до 18:00 ч. и в двата дни).

Посланието „Не забравяй да играеш!“ намира истински съмишленици и в същото време отговаря на резултатите от проучване, направено от партньор на фестивала преди време, което показва, че 50 процента от възрастните искат да намерят отново детето в себе си.

В Челик – фестивал на игрите малки и големи ще играят на Виждам, виждам“, „Кральо, портальо“, „Крокодиле, крокодиле“, „Оракуле-боракуле“, „Гори, гори кърпа“, „Капитане, капитане, какво е морето?“, „Двама са малко, трима са много“, „Да бий, да бий“, „Царю честити, колко е часът?“ „Смешното котенце“, „Бъз“, „Замръзванка“, „Гърнета“, „Копче“, „Пържолки“,  „Лимки“… По време на двата дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри: „Челик сопа“, „Комин“ и „Карачка“. Как се играят всички те е описано в сайта www.cheliksopa.com. Специално за фестивала един от партньорите изработва карачките, а сопите за челик вече са готови. В двата фестивални дни предстои и семейно забавление, за което с партньорска подкрепа са осигурени дартс, чували за скачане, обръчи, хвърчила, пособия за рисуване – стативи и маркери, а за най-малките ще има настолни игри.

 „Играта е свободата да мечтаем, да дадем най-доброто от себе си за успеха на своя отбор; тя е първият ни опит, които имаме като деца в създаване на приятелства и вяра в другите. Желанието ни е не само да покажем на децата колко много игри могат да играят през лятото, но също така и да приобщят към тях своите родители, защото тези 20 стари игри, които някои наричат забравени, за мен остават незабравими… В тях родителите ще намерят онова дете, което е винаги играещо. Независимо от възрастта и въпреки нея“, разказва организаторът на фестивала Яна Борисова.

Яна е дългогодишен журналист, а днес е ПР, посветен на проект, в който влиза с емоцията и вярването, че мечтите на децата порастват именно в играта и нейното споделяне. Проектът съществува като идея от три години, но през 2017-та намира истинските съмишленици, защото добрата реализация на всяка идея, която идва от сърцето, оживява във време, в което среща сърцати хора. В екипа на Челик – фестивал на игрите участват родители, професионално ангажирани в живота с дейности, в които добрите резултати са постигнати с всички онези умения, на които ни учат игрите: позитивно отношение и любопитство, честност, толерантност, екипност и творчество. Те са ПР, бранд дизайнер, видеограф, счетоводители, фотограф и журналист. Обединява ги мисленето, че играта е основа на всичко, в което животът намира забавление и е най-добрата форма на общуване, която ни учи да споделяме.

„Челик е може би най-популярната фолклорна игра за момчета. Ние в екипа знаем за нея от нашите дядо и баба. Избрахме я за име на фестивала, за да припомним, че играта не разделя времето на минало и настояще. Играта е основното умение, което ни подготвя за живота. И това се случва в най-малките ни години по най-искрения начин. Ако не забравяме да играем, няма да забравим мечтите си и ще се осмеляваме да ги сбъдваме, а това е най-ценният урок, който можем да оставим на децата и то в най-любимото им време – времето за игра“, споделя Яна.

Повече за фестивала можете да научите в профила на събитието във Facebook: ЧЕЛИК фестивал на игрите и в сайта www.cheliksopa.com, където са описани правилата за участие във всички 20 игри в двата дни на фестивала на 10-ти и на 11-ти юни.

Chelik_poster

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,032 преглеждания

Comments are closed.