Бялата акация – нещо различно, полезно и вкусно
Признавам си, единственият продукт, който доскоро свързвах с акацията, беше пчелният мед. За него знам, че притежава изключителни хранителни и лечебни свойства. Но, наскоро някъде из нета мернах рецепта за ароматен акациев сироп, който освен като домашно приготвена напитка беше представен и като истински природен еликсир за редица болежки. Но, знаете как е, прочетеното в нета си остава завинаги някъде в тъмните му и безкрайни дълбини, докато…
Докато нещо не ви подсети, че “четох някъде, че…”. Ето така, по време на семейната ни неделна разходка, докато се наслаждавахме на хилядите нюанси на зеленото, на цялата пролетна палитра, пред която всеки художник мълчи, и замаяни от не по-малкото на брой аромати, носещи си из майския въздух, до носовете ни достигна един особено натрапчив, сладникав и завладяващ аромат. Този на бялата акация. Е, точно в този момент се сетих да “онази рецепта от нета” и без да му мисля много включих всички присъстващи в брането на ароматните бели съцветия.
И, естествено, бързичко си спомних рецептите с акация, които сами ще се уверите, са не само вкусни, но и много полезни.
Сладко от бяла акация
60 гр. акациев цвят
1 кг. кафява захар
1 пакетче лимонтозу
Почистете и отделете само съцветията на бялата акация, изплакнете под течаща вода и ги потопете в 1/2 литър кипяща вода. Варете ги около 10 минути. Прибавете 1 кг. захар и продължете да варите както се вари всяко друго сладко. За готовността му можете да съдите, когато капнете капка от сладкото върху дъното на порцеланова чинийка и капката не се разлее. Малко преди да свалите акациевото сладко от котлона, прибавете лимонтозуто. Разбъркайте добре, докато то се разтвори и приберете сладкото в предварително измити и подсушени малки бурканчета. Сладкото от акация поразително прилича на акациевия мед и е чудесна добавка към чай, плодови салати, десерти с цедено кисело мляко.
***
Сироп от бяла акация
Дори лекарите казват, че сиропът от бяла акация е много полезен при грип и настинка. Подходящ е и при стомашни неразположения, упорита кашлица и силно главоболие.
30 съцветия бяла акация
литър вода
1/2 кг. захар (бяла или кафява)
1/2 ч.л. лимонов сок
От водата и захарта сварете гъст захарен сироп за около 20 минути на слаб огън. Оставете сиропа да се охлади, а през това време измийте акациевите съцветия, а след това ги подсушете добре. След кота се охлади сиропа, пуснете акацията в него и добавете лимоновия сок. Разбъркайте внимателно. Оставете съда плътно захлупен за 24 часа на стайна температура.
На следващия ден прецедете сиропа и го налейте в херметически затварящи се стъклени съдове.
От сиропа може да се взима 3 пъти по 1 с.л. при грип, простуда, стомашно неразположение, главоболие и кашлица.
***
Акациев мед
***
В кулинарията акацията най-често се използва за паниране. Тази рецепта идва от далечен Тайлант, а омлетът с цвят и/или листа на акация се използва като добавка към редица тайландски супи и сосове.
***
Чай от акация
16,103 преглеждания