Бронхиолит при бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bronchiolit-bebe

Вирусните инфекции при бебето през есента лесно могат да се превърнат в причина за сериозни тревоги. Ето няколко начина да бъдат избегнати:

Бронхиолитът е вирусна инфекция на бронхите при кърмачето, причинена от особено заразен вирус, особено активен от октомври до март. Най-уязвими са кърмачета на възраст от три до шест месеца, недоносените и бебетата със сърдечни и други респираторни проблеми.

Бронхиолитът при кърмачетата обикновено започва с лека хрема и кашлица, затруднено хранене. От съществена важност е още при първите симптоми да се потърси лекарска помощ, тъй като бронхиолитът може да се усложни за кратко време, особено при бебета под три месечна възраст.

Ако се вземат навременни мерки заболяването отшумява в рамките на 5 до 10 дни, но понякога кашлицата може да продължи и до 2-3 седмици.

Как да предпазим бебето от бронхиолит?

Вирусът причиняващ бронхиолит при бебетата се предава по въздушно-капков път чрез слюнката при кихане, кашляне, чрез принадлежности използвани от друг болен, а също и чрез ръцете. Това е пътят, по който кърмачето може да се разболее от бронхиолит вследствие на обикновена хрема от по-голямо дете или възрастен.

Можете да ограничите риска от заразяване на бебето чрез прилагането на следните мерки.

1.       През есенно-зимния сезон не водете кърмачето на обществени места, където се събират много хора, избягвайте градския транспорт.

2.       Не пушете около бебето и не позволявайте това да се прави от който и да е.

3.       Преди да обгрижите бебето, задължително и старателно си измивайте ръцете със сапун.

4.       Ако в семейството има и други деца, не разменяйте шишетата и приборите им за хранене.

5.       Когато възрастните имат грипоподобни симптоми и не се чувстват добре, най-добре ограничете гушкането и целувките и достапа им до бебето. По време на кърмене или хранене слагайте маска на лицето си.

6.       Проветрявайте редовно дома си и не претопляйте стаята на бебето, където оптималната температура е най-добре да е около 20 градуса. Овлажнявайте допълнително въздуха в детската стая.

Като цяло бронхиолитът не протича тежко, но трябва да се лекува навреме, за да не се развие по-сериозно възпаление на белия дроб.

www.purvite7.bg

по материали от здравни сайтове

Тази статия има само с информативен характер, ако имате въпроси относно здравословното състояние на детето си, най-добре се обърнете към вашия педиатър.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,597 преглеждания

Comments are closed.