Бременността преди 16-годишна възраст да бъде инкриминирана, предложиха лекари

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Three pregnant women


Лекари от Русе предложиха бременността на момичета под 16-годишна възраст да бъде инкриминирана и да не се допускат раждания на тази възраст.

Повод за предложението на медиците да се носи наказателна отговорност и от момичетата, които раждат, преди да са навършили 16 години, стана случай от 1 февруари, когато 14-годишно момиче, бременно в деветия месец, решило да си ходи у дома без лекарско разрешение.
Невръстната за Родилното отделение пациентка имала контракции и затова медиците преценили, че не може да напуска болницата. Тя обаче много искала да се прибере у дома и затова отворила прозореца на четвъртия етаж на гинекологичното отделение и се опитала да слезе по алуминиевата декоративна решетка, но се подхлъзнала и паднала върху козирката на втория етаж на сградата.

След преглед в болницата лекарите пристъпили към Цезарово сечение и се родило здраво момченце с тегло 2.200 кг. Майката се отървала само със счупена ръка.

Въпреки че този случайе свършил благополучно, началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на МБАЛ- Русе д-р Георги Хубчев изрази мнението си на медик, който е наясно с физиологията и психологията на жените във всички възрасти:

„Трябва да се вземат много сериозни мерки по отношение на законодателството, което да инкриминира тези бременности поне под 16-годишна възраст. Това са деца – неукрепналата нервна система, детски начин на мислене. След като е криминално един възрастен да има интимни отношения с 14-годишна, за какво приказваме да бъдат бременни.“

През миналата година 8 момичета на възраст под 16 години са родили бебетата си в Русе. Три пъти повече са тези, които са в границата 16-18 години. По смисъла на закона те всички са деца.

„Предимно са без образование. Повечето от тях са ходили в началния курс, а други изобщо не са ходили. Родителите са неграмотни, от там и децата са неграмотни, обясняват служителите на социалните служби.

източник: medicalnews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,011 преглеждания

Comments are closed.