Българската майка търси нови, алтернативни пътища за връзка с детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rosica1

Интервю с Росица Божкова – психолог, писател, дула, йога инструктор, фасилитатор и майка на три деца.

От ранна възраст Росица Божкова проявява интерес към източните практики и езотерични учения в търсене на смисъла на човешкия живот. Пътят и преминава през различни и многообразни опитности и учения, отвежда я в Индия, Тайланд, Египет, Перу, и Мексико, среща я с необикновени хора, просветлени учители, шамани и Посветени, като допълва необикновения пъзел, разкриващ духовният смисъл на човешкото съществуване. В професионалния си живот успява да следва сърцето и мисията си, като се води от девиза „Живей себе си“, вдъхновявайки много хора да открият и да последват собственото си предназначение. От години работи и в полето на пренаталното възпитание и подготовка на жената за раждането и осъзнатото майчинство.

Професионален път: Завършва магистърска степен по българска филология и психология, както и двегодишен курс за йога инструктори към НСА. Има допълнителни сертификати по хипнотерапия, Soul Detective work, завършила е двегодишен курс по метода на семейните констелации, като непрестанно обогатява своята опитност и професионално развитие на семинари и обучения, както в страната, така и в чужбина. Основател и управител на студио за себеразвитие Янтра, съвместяващо духовните учения с практическата проява и с грижа и насоченост към нуждите на бременните майки в очакване на Новия Живот, който идва.

Предлагаме ви интервюто на Първите7 с нея.

1. Като майка на три деца, смисълът на живота за вас е…

Да се научим да го живеем с любов и благодарност.

2. Какво е онова, което отличава майките в България от онези в страните, които сте посещавали – Индия, Бали,Тайланд, Перу и Мексико, Египет. Това са срещи с хора от три континента, и толкова различни от нашето светоусещане.

Всеки континент, всяка култура имат различни представи и традиции за отглеждането и възпитанието на децата си. В много от страните от тъй наречения Трети свят, отглеждането е въпрос на оцеляване, в реалния смисъл на думата. Там децата се включват в семейния живот, като по-големите отглеждат по-малките, учат се още от малки на работа, за много от тях училището е привилегия, но въпреки трудностите и оскъдицата, очите на децата светят. В многото си пътувания забелязах, че колкото една страна е по-богата, толкова сякаш по-угаснали са погледите на децата, толкова по-недоволни и неудоволетворени изглеждат те.

Хиперактивността и агресията са сякаш запазена марка за западните общества, в които грижите за децата още от най-ранна възраст се поемат от институциите, за да може родителите да работят. Първо работата , после личния живот, това са приоритетите. Докато за „развиващия се свят“ е обратното. В много то тези страни ясли и детски градини няма. Децата под училищна възраст се отглеждат от голямото семейство заедно, така, както е било и при нас в патриархалния модел и в съответствие с ценностите на общността.

Струва ми се, че днес майките в България са доста объркани. Това голямо семейство, което някога е представлявала българската патриархална задруга, вече не съществува и съответно, майката е принудена да търси ясли и детски градини, за да може да работи и да помага в издръжката на семейството си. Знае се, че до три годишна възраст, детето е добре да бъде с майка си, но колко жени могат да си позволят това? А колко могат наистина да отделят време за активно общуване и игра с децата си?

Прекрасно е, че напоследък българската майка търси нови, алтернативни пътища за връзка с детето си, чете, образова се, експериментира. Днес вече знаем колко е важно да проявяваме любов към децата си, физически да ги докосваме и прегръщаме и да изразяваме любовта си към тях, защото от отношението на майката към детето зависи отношението на детето към себе си, когато порасне.

3.Какво представлява „осъзнатото майчинство“?

Десетки хиляди години раждането на деца е било за повечето хора начин да увеличат работната ръка в рода или продажна стока и децата са били третирани като неравностойни, безгласни и безправни. „Целувай едно дете само когато спи“ е пословичният принцип, който е отглеждал поколения наред в нашата история. А когато едно дете не получи любов като малко, то се затваря, става недоверчиво, мнително, откъснато от чувствата си и от своя страна, когато стане родител, то няма какво да даде на децата си, освен от същото, което е получило. Липсата на любов и разбиране към децата, липсата на истински ценности, които да им предложим, е предпоставка за по-късната безпътица, арогантност, безчувственост и депресивност на едно консуматорско общество на цяла една планета. Този механизъм е време да бъде трансформиран, за да може човешкият род да се придвижи към едно ново състояние на съзнанието и това е крайно необходимо в днешно време, когато Земятаима нужда от нашето събуждане, осъзнаване и ново отношение към нея.

Така че, когато работим за връзката със своето дете, за осъзнатото родителство, ние помагаме на планетата по най-добрия начин за нейното бъдеще.

4.Може ли, според вас, българката да приеме вашия основен житейски принцип „Живей себе си“ и да го приложи в живота си?

„Живей ЗА себе си“ е много различно от „Живей Себе си“ и е добре да се прави разлика. Под „Живей Себе си“ имам предвид човек да открие уникалното си предназначение и да го следва. Всеки от нас е роден с уникална генетична програма, която не се повтаря, с астрологична карта, в която са видими специфичните дарби, таланти, че дори и слабости . Когато вървим под каноните на „трябва“, „защото така казват хората“, защото е престижно, защото така правят всички, рискуваме да изживеем живот, който е да угодим на всички, но не и да изживеем това, за което сме дошли. А аз вярвам, че всеки от нас е тук със „специална поръчка“ и е въпрос на осъзнаване, да я осъществим.

Когато „живеем себе си“ сме истински, свързани със смисъла, с ценностите си, с източника на удовлетворение и радост. Тогава можем да даваме на децата си от същото. Иначе им даваме фрустрация, неудовлетвореност, гняв.

5.А пренаталното възпитание?

Пренаталното възпитание може да се каже, че стои в началото на осъзнатото родителство. По време на бременността с преживяванията на майката детето учи своите първите модели на реакция и възприятие. Когато майката съзнателно работи над тях, тя прави това и за двамата. Например, ако преживява радост и спокойствие, е напълно вероятно да има радостно и спокойно бебе. По тази логика, през преживяванията, майката може да дарява детето си с различни качества и те да станат част от неговия бъдещ характер.

6.Бихте ли споделили с нас някои от основните правила и принципи, които всяка бъдеща майка е добре да следва в очакване на своето бебе.

Основното е : всяко преживяване на майката е и преживяване на бебето. Колкото по-позитивни моменти се случват в живота заедно, по време на бременността, толкова по – добре – създавайте ги без да чакате специална причина! Предпазвайте се от негативния информационен поток , доколкото е възможно – подбирайте филмите, книгите, ограничете телевизията, заменете я с вдъхновяваща литература, музика, занимавайте се с изкуство. Говорете на бебето, пускайте му музика, нека то се чувства желано и обичано! Включете и бащата в този процес.

Преди години създадох специален диск „Релаксация за Носещите живот в себе си“, чието предназначение бе да подпомогне бъдещата майка в нейния вътрешен път към своето бебе и да и подсигури преживявания, които да и дадат спокойствие и радост. Релаксацията и медитацията са прости, но ефективни инструменти, които всяка една жена може да овладее и приложи с несравнима полза за себе си и бебето си. Сега подготвям освен специална книга с упражнения и нови аудио програми, които да обогатят пренаталното общуване и преживявания.

7.Разкажете ни нещо повече за вашето студио за себеразвитие Янтра? Къде и как желаещите да се срещнат с вас, могат да направят това?

Когато създадох студио Янтра, бях водена от идеята да отворя пространство за жената, носеща живот. Днес това е място за срещи и общи занимания не само за бременните жени, но и за майката и бебето, за семейството като цяло, като предлагаме освен йога и курсове за раждането, лекции и семинари, психологически консултации, индивидуални програми… На сайта на www.natalyoga.net може също така да намерите много информация, статии, филмчета, он лайн продукти, аудио програми, лекции, които да ви съпътстват в пътя ви към новия живот, който идва.

www.purvite7

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,062 преглеждания

Comments are closed.