Био млякото – пълноценната храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pretty kid drinking milk from glass

Млякото е пълноценна първа храна за всеки от нас. С нея свързваме началото на живота и продължаването на потомството. Млякото съдържа всички необходими за човека , вода, хранителни вещества, витамини и минерали. То е отличен източник на белтък с високо качество, който е напълно разградим от човешкия организъм и който съдържа жизненоважни аминокиселини, в това число 8  незаменими за човека, както и богатото съдържание на ензими, левкоцити и имуноглобулини.

Млякото е незаменим компонент от детското меню

Натуралното мляко е богато на полезни мазнини и витамини като  А и D, които спомагат за усвояването на важния за израждането на костите и зъбите калций. Богатият и разнообразен състав на млякото го прави важна част от хранителния режим на детето и неслучайно то присъства както като компонент в пюрета, супи и десерти, така и като самостоятелна напитка. Особено полезна напитка за лятото е айрянът. Той е добра алтернатива на подсладените сокове и газирани напитки. Айрянът е полезна напитка с пробиотичното му действие, която спомага при обезводняване и стомашно-чревни разстройства при децата.

Био млякото – природно чистият избор за захранване

Всяка майка иска да даде най-доброто на своето дете – любов, грижа, добро възпитание, качествена храна.

Майчиното мляко е най-добрата храна за новородените, тъй като то съдържа всички жизненоважни елементи, необходими за бързия растеж на детския организъм в първите месеци от живота. В края на първата година, детето започва да се храни с по-разнообразна храна, а майчината кърма отстъпва място на нови вкусове. Обикновено това е времето, когато в детското меню навлизат млечни продукти, различни от кърмата, които са основен източник на лесноусвоими белтъци, минерали и витамини.

Млякото е продукт, който е естествена част от правилния избор на храна за децата. А родителите в стремежа си да поднесат най-полезните, природно чисти и  качествени първи хапки, често се колебаят с каква марка мляко и с каква масленост да захранят своето дете. Био млякото е добър избор за захранване и ежедневна консумация, защото е чисто, натурално и проверено.

Какво е био мляко?

Био млякото е мляко,  добито при спазване на редица правила за хранене, отглеждане и хуманно отношение към животните, съгласно разпоредбите на Европейския съюз. Според изискванията, кравите трябва да бъдат отглеждани свободно, с достъп до свежи пасища и хранени с биологично сертифицирана и подбраха храна. При отглеждането им не се използват изкуствени торове, пестициди и синтетични добавки.

Каква е разликата между био млякото и обикновеното мляко?

Богатият състав на млякото и неговите безспорни ползи се дължат както на отговорното отглеждане на животните, така и на разнообразното им хранене и достъпа до свободни пасища. Според изискванията за био производство, голяма част от храненето на кравите е пасищно, именно заради това био млякото е по-богато на омега 3- мастни и линолови киселини. Приема се, че и заради строгите изисквания за био продукти, био млякото е по-чисто от обикновено.

Как да разпознаваме био млякото от обикновеното?

Pic_2_bio

Единственият легитимен знак за отличаване на биопродуктите е така нареченото „евролисто“- единен европейски знак, отличаващ биопродуктите, произведени в 27-те членки на ЕС и отговарящи на строгите изисквания за био производство и преработка. Продуктите, на чиито опаковки не присъства този знак, не отговарят на изискванията за био произход и качество.

Гаранция за качество

Pic_3_bio

Знакът на Австрия Био Гаранти отличава продуктите, които са минали проверка и контрол от независим контролен орган за сертификация и контрол, съобразно всички предписания на ЕС за биопроизводство и преработка.

Само мляко, което е сертифицирано, може да претендира, че изпълнява условията за 100% чисто и натурално мляко. За съжаление домашното мляко и млякото от нерегистрирани като земеделски производители доставчици, не може да даде гаранция за качество, поради липсата на лабораторен контрол.

Био мляко „Лактима Балкан“ от природата – за теб и твоето семейство

Вдъхновени от силата и уникалността на природата и от стремежа да поднесе най- доброто и чисто мляко, компания „Лактима“ създава натурална био серия млечни продукти, съчетала в себе си най-качественото мляко, опаковано в чиста среда и поднесено с внимание и грижа. 

Био прясното мляко е подложено на ниска температура на пастьоризация, което му позволява да запази своите полезни свойства и  да остане свежо и пълноценно цели 12 дни. Млякото е богато на протеини, мазнини, витамини A, B, D и K, минерали, омега-3 мастни киселини и наситени линолови киселини.

Био прясното мляко може да участва в приготвянето на  супи, пюрета, кремчета и десерти, предназначени за разнообразното меню на децата.

Pic_4_bio

Био киселото мляко е подходящо както за захранване на малки деца, навършили 8-мия си месец, така и за редовна консумация на деца и възрастни. При захранване педиатрите препоръчват кисело мляко с по-ниска масленост, с оглед предизвикване на алергична реакция. С напредване на възрастта обаче, пълномасленото мляко се препоръчва поради богатия състав на мазнини, витамини и минерали. Натуралното био мляко е полезно и заради балансираната закваска (Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus termophilus), която спомага перисталтиката на малките стомахчета през летните месеци.

Био айрян с хималайска сол- полезна напитка за лятото

Био айрянът с хималайска сол е вкусна и полезна освежаваща кисело-млечна напитка с пробиотичнo действие. Той се приготвя от биосертифицирано  прясно мляко, към което е добавена българска закваска и хималайска сол.

Хималайската  сол е 100 % натурален продукт с доказани ползи за човешкия организъм.

Можете да откриете био млечните продукти с марка „Лактима Балкан“ в „Био Балев“, „Фантастико“, „Билла“, „Кауфланд“ и специализираните био магазини.

Въпроси и запитвания, можете да изпращате на potrebitel@lactima.net и на www.lactima.net.

Основана през 1996 г. във Велико Търново компания „Лактима“ повече от 20 години следва ясна концепция за отговорно и честно производство. Компанията притежава редица сертификати за качество и контрол като IFS – стандарт за безопасност на храните, сертификати  за управление на качеството ISO 9001 и безопасност на храните ISO 22 000), а през 2014 „Лактима“ защити и сертификат за био производство, който се подновява и защитава всяка година пред австрийския одитор „Австрия Био Гаранти“. Само производителите, които притежават сертификат за производство на био продукти и спазват строгите изисквания на ЕС за био производство, могат да гарантират произхода и качеството на млякото.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,084 преглеждания

Comments are closed.