Безплатни прегледи за рак на гърдата: през октомври в София и Варна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregledi-rak-na-gurdata
Девет болници в София и Варна се включват в тазгодишната информационна и профилактична кампания в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“. Кампанията има за цел да постави отново акцент върху профилактиката и лечението на това социално значимо заболяване.

Кампанията бе реализирана за първи път през 2013 г. Тогава в нея участваха Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“. Една година по-късно към инициативата се присъедини Специализираната болница за активно лечение по онкология – София. През тази година в кампанията се включват още УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София.
През целия месец октомври в деветте болници ще се извършват безплатни мамологични прегледи, а в някои от лечебните заведения ще се реализират и безплатни консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени. Всяка от болниците ще обяви на интернет страницата си график на предвидените активности и телефони за предварителни записвания. След запълване на графиците, записванията ще бъдат преустановени.

Активностите в рамките на предстоящата кампания бяха представени на пресконференция в Столична община днес. По време на събитието бяха оповестени и данните от проведената по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова първа по рода си скринингова кампания за рак на гърдата, реализирана с подкрепата на Български форум на бизнес лидерите.

Кампанията се проведе през първата половина на 2015 г. сред учителките от общински детски градини и училища на възраст между 35 и 60 години. В рамките на скрининговата кампания през преглед са преминали 5179 жени като. При 28 от тях са открити рентгенови данни за рак на млечната жлеза като при 8 от тези жени ракът е бил доказан и хистологично. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и лечение.

Източник: www.manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,949 преглеждания

Comments are closed.