Безплатен PCR срещу 5 симптома?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

medical-masks

От НЗОК предлагат личните лекари да издават направление за PCR тест при наличието на 5 симптома  на COVID-19 у пациента.

Сред симптомите, които ще бъдат основание за издаване на направление са – температура, суха кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия – това е мускулна болка, кислородно насищане под 92% или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест.

Общопрактикуващите лекари възразиха срещу многото критерии, здравният министър им напомни, че те са тези, които са предложили поне 4 от изброените симптоми, предложенията им са взети под внимание и са вкарани в анекса с НЗОК..

Истината е, че тези 5 симптома изобщо не са минимумът, а направо максимумът – почти всички възможни.

И авторите на предложението, и авторите на текста за безплатния PCR добре знаят, че повечето пациенти с COVID-19 имат налице едва по два-три от изброените симптоми, но това не ги прави по-малко болни от коронавирус.

Ако има такива късметлии, които да са развили всичките 5 симптома, те вече няма да се нуждаят от PCR, а направо от болнично лечение и ще са с единия крак в интензивното.

Така или  иначе към момента няма единно решение, дали и кога личните ни лекари ще могат да издават направление, или не. Междувременно болниците започнаха да запълват капацитета си, много хора изпадат в паника, а много от нас вече са се сблъскали с трудния път и многото неясноти в случай, че си заразен и със силно изразени симптоми.

По материали от dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

766 преглеждания

Comments are closed.