Без въпроса “Имате ли деца?” на интервю за работа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
job intervu

Да се забранят въпроси на кандидати за работа, свързани с личния им живот. Това предлага националният омбудсман Мая Манолова.

Въпроси като „Планирате ли да имате деца”, „Какво е семейното ви положение” и други подобни ощетяват жените и те биват пренебрегвани на фона на мъжете. Мая Манолова иска да бъде преразгледан законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете.

Според много неправителствени организации наредбата в момента не съдържа мерки и механизми за действително равенство на жените и мъжете, защото липсват санкции, ако тя не се спазва. Много проучвания разкриват, че представителите на слабия пол получават 15% по-ниска заплата от мъжете. Манолова ще настоява работодателите да са длъжни да осигуряват удобно работно време за жените, които се грижат за малките си деца.

Социалният министър Ивайло Калфин заяви, че не е съгласен с чутите критики. „Никой не прави закон само, за да го отчетем. Този законопроект въвежда принципи и механизми, конкретните мерки отдавна ги има в различни закони”, обясни той.

източник: www.economic.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,860 преглеждания

Comments are closed.