Беглика фест дава старт на богата музикална феерия от днес

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

IMG_0179

Френската сензация с български произход IRé, сръбските реге звезди KILO KILO Banda, и чилийската изпълнителка Анай Валрад на Беглика фест 2015

Музикалното присъствие на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, чието мото тази година е „Играй, Бъди, Твори“, се очертава като най-силното от създаването фестивала до този момент, след като стана ясно, че към пъстрата мултикултурна селекция ще се присъединят френската сензация с български произход IRé, чиято популярност граничи с тази на Zaz, сръбските реге звезди и любимци на EXIT Fest KILO KILO Banda и чилийската певица с афинитет към българския фолклор Анай Валрад. Всички те ще сътворят едно уникално международно и мултистилово музикално пиршество, което ще продължи от 27 до 30 август на традиционния за БЕГЛИКА ФЕСТ яз. Голям Беглик в Родопите.

Крехко цвете, избуяло в паважа на Париж, музиката на IRé черпи емоционалността си както от небето над хълма Монмартър, така и от дълбочината на българските си корени. Нейният нежен и проникновен глас ни отвежда към новия “трип-фолк от земята на Орфей” – музикално пътешествие с мистични балкански нотки, примесени с блус, боса нова и трип-хоп звучене.

Родена в България, Ирина Жекова заминава за Франция да учи математика и акустика, но там преоткрива музикалното си призвание. Носталгията по родината и смесицата от културни влияния дошли от цял свят, вдъхновяват IRé да напише текстовете и музиката за първия си авторски EP албум “Единна земя”. Между легендите за змейове и самодиви, песните преплитат традиционно и модерно светоусещане.

Автентичният звук на IRé се дължи както на нейния китарен fingerpicking стил, така и на оригиналните африкански инструменти, използвани от френския перкусионист, мулти-инструменталист и аранжор Шарли Дален, роден в Камерун. Съвместната им студийна работа ги отвежда и по сцените на над 250 концерта в Европа. Освен на места като кафенето на Амели Пулен в Париж и в катедралата St Eustache по време на 36 часовия нон-стоп фестивал, музиката на IRé звучи на лодки в подземното езеро St Léonnard в Швейцария, както и акустично в пещерата “Магурата” край Белоградчик.

“Там е сърцето ми” (EP “There goes my heart”) е най-новата продукция на българската певица, автор и композитор. Aлбумът съдържа песни на английски, български и измислен език. Едноименният сингъл от албума е записан на специална честота 432 Херца, считана за хармонична с вибрациите на природата – човешкото сърце, молекулите на водата, циклите на планетите… Песента “Little Soul Match Girl” е избрана в официалната селекция на радио мрежата RCF заедно с артисти като Заз, Даяна Крол и Лейди Гага. IRé ще представи за пръв път новите си песни в България премиерно на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015.

 

Воислав Малешев, a.k.a. KILLO KILLO, е мултиталантлив MC, идващ от Нови Сад, Сърбия. Той е участвал в много международни и местни музикални проекти, но настоящата – KILLO KILLO Banda става най-популярна. Музиката, която KILO KILO Banda създава стъпва на реге ритмите, носещи различни привкуси: от rock-steady и dance-hall до карибско ска, и примесени с балкански соул и емоционален блус . Подгряват Manu Chao на концерта му в Нови Сад през април на 2011 г. През лятото 2013 г. пускат нов албум, наречен “Берба“, включващ 12 нови песни плюс два предишни сингла. На БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 KILO KILO Banda ще представи най-доброто от всичко, което са правили до този момент.

Анай Валрад (Anai Valrad) е родена в Чили, но понастоящем живее и твори в Берлин. Интересът й към българския фолклор я довежда до сайта на певеца и музикант Николай Иванов, създател на OM Art Formation. Впоследствие се се ражда единен проект – Songs&Fusion Project, смесица между фината песенна стилистика на Анай и разноликата музикална тъкан, която от години изгражда изпълненията на ОМ –ембиънт, етно, фюджън и езотерична музика. Резултатът е интригуващ за различен музикален спектър, а енергията вибрира през множество контрастни състояния. В проекта ОМ участват още Марио Иванов (бас) и Петър Тодоров (перкусии). Уникалната музика на Анай Валрад и група ОМ може ще бъде чута за пръв път от българската публика само на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015!

Това е само малка част от шеметната музикална международна феерия, която ще се случи на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015! Своето участие в музикалната програма вече заявиха музикални първенци като немския диджей Улф Линдерман, по-известен като [dunkelbunt], Любо Александров, който пристига директно от Канада ще събере формацията KABA HORO специално за БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, базирания в Германия български музикант Коста Костов с уникалния си глобъл джипси баунс, българо-унгарския проект Meszecsinka, чието чисто ново ЕР https://meszecsinka.bandcamp.com/album/ai ще бъде представено ексклузивно на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 и Surbahar Live Band.

Всичко това плюс още множество атрактивни пърформънси, иновативни форми на изкуство, беседи, работилници, кръжоци, музика, спектакли, спорт и йога практики, екстремни забавления и какво ли още не очаква посетителите на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, който ще се случи на 27, 28, 29, 30 август.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,225 преглеждания

Comments are closed.