Бебето през лятото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебе, кожа, свс, прегряване, защитен фактор, кенгуру, слинг, ултравиолетови лъчи, UVA, UVB, SPF, Американска Педиатрична Асоциация, слънцезащитен крем, чипкане, хидратация

Независимо дали сте вкъщи или навън, лятото може да се окаже предизвикателство за това как да облечете вашето бебе, така че да му е приятно, да не настине или да прегрее. Ако навлечете детето прекалено, може да се обрине. Ако изложите деликатната му още кожа на жаркото слънце, може да стане причина за болезнено изгаряне или слънчев удар. Последното състояние се характеризира с треска и учестено дишане. Прегряването на децата също се свързва със синдрома на внезапна смърт (СВС) при децата – нарушение на съня с фатален край. Бебетата спят дълбоко, когато им е горещо, трудно е да бъдат събудени, а това може да повиши риска от СВС.

За да сте сигурни, че бебето ви е облечено подходящо през дългите, горещи летни дни, погледнете нашите съвети:


Изберете правилните дрехи

Ако ще сте в затворено помещение, облечете бебето в по-свободни, леки дрехи, за предпочитане от естествени материи като памук, които абсорбират потта по-добре от синтетичните. Едно полезно и лесно правило – обличайте детето, както и вие се обличате. Ако носите къси панталони и тениска, това ще е удачно облекло и за бебето. Ако излизате навън, облечете детето с дълги панталонки, блузка с дълъг ръкав и с шапка с широка периферия, за да предпазва лицето на детето от слънцето. Ако случайно е облачно, не изпадайте в заблуда, че облаците ще спасят детето от вредните слънчеви лъчи и не го обичайте в дрехи, които не покриват цялото му тяло.


Погрижете се за добрата вентилация

Тъй като детето не се поти особено „ефективно”, има риск то да прегрее много по-бързо, отколкото един възрастен. Именно затова не бива да оставяте пеленаче в гореща стая или в паркирана кола. Дори няколко минути могат да извадят температурата на детето ви от релси и в крайни случаи може да се окаже, че животът му е застрашен.


Използвайте подходящо за лятото кенгуру

Комбинацията от топлината на тялото ви с ограниченото пространство на кенгуруто може да сгорещи бебето в рамките само на няколко минути. Използвайте кенгуру, направено не от лека найлонова материя, а от някакъв дочен плат например. Ако забележите, че лицето на детето започва да почервенява, веднага го махнете от кенгуруто. 


Детето трябва да е добре хидратирано

Дори да не виждате капчици пот да избиват по челото на бебето, то може да губи ценни течности в горещо време. Зачервено лице, топла при допир кожа, учестено дишане и неспокойство могат да се предупредителни сигнали за дехидратация. Тъй като бебетата под 6 месеца не бива да пият вода (бебетата над тази възраст може да поемат умерени количества), наваксвайте загубените течности с по-често кърмене. Бебетата трябва да поемат 50% повече течност от обикновено през лятото (нормалното количество е поне 100-120 грама на всеки килограм на детето на ден). Едно 5 килограмово бебе например, което обикновено поема 550-660 мл. течности, би трябвало в жегите да получава поне 850-900 мл.

Навън, но разумно!

Най-лошото време за разходка навън за вашето бебе (а и за вас) е между 10 и 14 часа, когато слънцето е най-силно и уврежда най-много кожата. Планирайте разходките навън преди или след този интервал от време.

Да намерим местенце на сянка

Когато пристигнете на плажа или в парка, огледайте се за местенце на сянка – например под някое дърво, вземете си чадър или си направете заслон с парче плат. Удобна за плаж е палатка от материя, която не пропуска вредните слънчеви лъчи. Важно е обаче да има зони, които да осигуряват добра вентилация. Слънчевите очила за бебето също са добра идея, но когато купувате такива, проверете какво пише на етикета – очилата трябва да имат гаранция, че блокират поне 99% от ултравиолетовите лъчи (UVA и UVB).

Слънцезащитен крем

Тъй като кожата на бебето под 6 месеца е тънка и деликатна, опитайте се да го държите далеч от директна слънчева светлина. За моментите, когато това е невъзможно на практика – като например да влезе за чипкане в морето с мама и тате – уверете се, че сте го намазали със слънцезащитен крем. Американската Педиатрична Академия казва, че е добре да мажете кожата на бебето и лицето му с минимални количества слънцезашщитен крем, когато е изложено на слънце.

За бебетата над тази възраст, използвайте по-спокойно тези кремове и по-често. Мажете бебето на всеки два часа или всеки път след като се намокри или изпоти. Използвайте водоустойчива защита за деца с минимум фактор (SPF) 15. Мажете детето, дори под дрехите. Защитният фактор(SPF) на една памучна тениска е средно само 5!

Имайте предвид, че веществата в лосионите се нуждаят от време, за да подействат, затова най-добре намажете бебчето 20-30 минути преди излагане на слънце

За успокояване на кожата

Ако бебето се поти силно при горещо и влажно време, по кожата може да се появяват малки червени пъпчици в областта на врата или корема, в сгъвките на крачетата (зад колената) или в сгънката на лакътя. За да облекчите обрива, махнете лепнещите дрехи на бебето и го облечете в свободни памучни дрехи (или го оставете само по памперс). След това наръсете обринатите области с бебешка пудра от царевично брашно. Ако държите детето в прохладна и проветрива стая, определено ще облекчи симптомите.

Слънчевото изгаряне, което се характеризира с гореща, зачервена, подута и болезнена при допир кожа, може да се окаже още по-мъчително за бебето. Свържете се веднага с педиатъра си, ако детето ви няма годинка. Той вероятно ще ви посъветва да облекчите изгарянето с хладка (не студена) чешмяна вода, след това да го намажете с овлажняващ крем.

Какво представляват UV-лъчите и защо е важно да се предпазим от тях?

Слънцето не произвежда само топлина и светлина, но и ултравиолетово излъчване: UV-A UV-B лъчи. Те проникват в кожата и задвижват различни биологични процеси в тялото. На определена температура, кожата може сама да се предпазва от UV-лъчите, като произвежда меланин (естествената защита на кожата от лъчите), т.е. почерняването. Ако съответната индивидуална доза UV-лъчи се превиши, се получава изгаряне. Тялото се справя само с това. Но след няколкократно излагане на слънце, тази способност за справяне се намалява драстично. Това може да доведе до необратима вреда на клетките, който е един от основните фактори за развитието на рак на кожата.

Двата вида UV-лъчи се различават по това, което дълбоко навлизат в кожата:

UV-А: навлиза дълбоко в кожната свързваща тъкан; причиняват преждевременно стареене, могат да причинят слънчева алергия

UV-B: навлизат в първия слой на кожата, епидермиса, увеличава възможността от рак на кожата и допринася за изгарянето.    

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

35,122 преглеждания

Comments are closed.