Бебето има температура!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

temperatura bebe

Един от най-големите ужаси за родителите е, когато детето им се разболее и вдигне висока температура. Това е един от моментите, в които се чувствате толкова безпомощни и често по-уплашени, отколкото има нужда.

За да ви вдъхнем повече спокойствие, когато следващия път детето ви вдигне температура, подготвихме този материал, с който да хвърлим повече яснота върху същността на температурата, както и кога тя е обезпокоителна и кога може да я приемете по-хладнокръвно. 

ОПАСНА ЛИ Е ТЕМПЕРАТУРАТА?
Не. Много родители имат погрешната представа, че температурата е сигнал за сериозно заболяване. Това не е така. Температурата е нормален и здравословен отговор на тялото на дадено заболяване. Имунната система на организма освобождава вещества, които повишават температурата на тялото. Това е част от естествения процес на преборване на инфекциите. 
ТЕМПЕРАТУРАТА – КОГА Е НОРМАЛНА И КОГА Е ВИСОКА

• Нормална температура – между 36 и 37,2

• Ниска температура – 37,3 – 38,3

• Обичайна температура при простудно заболяване – 38,4 – 39,7

• Висока температура – над 39,8
КОГА НЕ Е НУЖНО ДА ТЪРСИМ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ

1. Запомнете – температурата е естествена реакция на организма към инфекции и не е задължително сигнал, че се случва нещо обезпокоително .

2. Простудните заболявания с ниска температура като цяло не са сериозни, лесно се лекуват и търпят отлагане до сутринта, за да се свържете с педиатъра си.

3. Простудните заболявания с температура от 38,4 до 39,5 също като цяло не са сериозни и обаждането на педиатъра може да бъде отложено за сутринта, освен ако случаят не е от тези, обозначени по-долу.

4. Треските с висока температура от 40 и повече градуса, която бързо се смъква до 37,8-38,3 също не са сериозни в по-голямата си част и може да почакате до сутринта преди да се свържете с педиатъра си (освен, ако случаят не е от посочените по-долу).
СИТУАЦИИ, В КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С ПЕДИАТЪРА СИ ПО СПЕШНОСТ 
(ако никоя от тези ситуации не отговаря на състоянието на вашето бебе, вероятно също търпи отлагане): 

° Ако бебето ви е на 6 седмици или по-малко и има температура от 38,3 или повече, може да приемем, че това е спешен случай. Бебето веднага трябва да бъде прегледано от специалист. Не давайте никакви понижаващи температурата медикаменти в тази ситуация – не и преди лекар да е прегледал бебето ви и да го е диагностицирал. Добре е да премерите температурата не бебето с ректален термометър (ако имате такъв) преди да се свържете с лекаря.

° Ако бебето ви е на възраст между 7 седмици и 3 месеца и има температура 38,3 или повече, имате основание да го заведете на лекар в рамките на няколко часа. Ако е посред нощ, може да изчакате няколко часа до сутринта, като се опитате да облекчите състоянието на бебето, а на сутринта се обадете на педиатъра си. Измерете температурата на бебето с ректален термометър (ако имате такъв) преди да се свържете с него. 

° Ако детето ви, независимо на каква възраст е, има един от следните симптоми е добре се свържете с лекаря си веднага:o Висока температура (40 или повече градуса), която не може да се смъкне до 38,3-38,9 с помощни средства.

° Летаргия – в това състояние детето ви не просто лежи тихо в ръцете ви. При летаргия детето е отпуснато, безжизнено, не отговаря и не осъществява контакт с очи. 


° Раздразнителност – това е повече от обичайната нервност. Ако бебето ви е в това състояние, ще плаче с часове ще е почти невъзможно да се успокои. В някои случаи това са симптомите на менингит – възпаление на мозъчните обвивки. Други признаци са схванат врат или болка в задната част на врата, повръщане, главоболие, силна чувствителност към светлина. Проверете дали детето няма и други симптоми като кашлица, обрив или други преди да се свържете с лекаря си. 

ТРЯБВА ЛИ ДА ОПИТВАМЕ ДА СВАЛЯМЕ ТЕМПЕРАТУРАТА?
Не. Ниската температура е полезна при преборването на дадена инфекция. Трябва да се борим с нея, когато създава дискомфорт в детето. Лекувайте детето, не температурата.

ВАЖНО – ако въпреки всичко, имате вътрешно чувство, че детето ви е сериозно болно, свържете се веднага с вашия лекар. 
ЗА ТЕМПЕРАТУРАТА:
Температурата се променя през деня – обикновено е малко по-ниска сутрин и малко по-висока вечер. Тя може да се променя и от активността на децата, когато тичат, играят или се упражняват. 

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА ПРЕМЕРИТЕ ТЕМПЕРАТУРАТА НА БЕБЕТО СИ
За начинаещи родители най-удобни са дигиталните термометри – те са лесни за употреба, без проблем се разчита температурата и са бързи – повечето показват точно температурата в рамките на от 10 секунди до 2 минути. Ако имате стъклен термометър у вас, може би е по-добре да се освободите от него. Те са опасни в случай на счупване поради съдържанието на живак.

Важно е обаче да изхвърлите термометъра така, че да не изложите на риск здравето си, както и това на околните. Някои дигитални термометри са специално предназначение за измерване на температурата в ректума, но повечето могат да измерват температурата както ректално, така и орално или под мишницата. (Ако искате да използвате повече от един от методите за измерване на температура на бебето, добре е да имате по един термометър за всеки).

Имайте предвид, че стандартизираната температура, за която ще ви попита вашият лекар, е аксиларната, т.е. температурата измерена под мишницата. За да получите тази стойност от измерената ректална температура, трябва да извадите 0.5, например измерили сте ректално температура 38,7 °С – това отговаря на 38,2 °С аксиларно.

Има дигитални термометри, които могат да измерват температурата и с поставяне в ухото, но те са по-скъпи и са пригодени единствено за измерване на температурата по този начин. 
Главният въпрос е кой метод да изберем за измерване температурата на бебето – в ректума, ухото или под мишницата. (Оралното измерване на температурата на бебето отпада, тъй като детето трябва да е малко по-голямо, за да може да се приложи този метод.)

Всеки начин си има предимства и недостатъци, така че най-добре е да се посъветвате с педиатъра си какво би ви препоръчал той за вашето бебе.

Независимо кой метод използвате, не мерете температурата на бебето веднага след къпане, след ставане от сън, след продължителен плач или изхождане по голяма нужда, тъй като тя може да се повлияе от тези фактори. Изчакайте поне 20 минути, за да измерите по-точно температурата. 

доктор консултант
консултант: д-р Бояна Петкова 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно Полезно

151,200 преглеждания

Comments are closed.