Бебешкият плач контролира родителския мозък

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
bebe-plach

Плачът на бебето контролира мозъка на родителите и да променя начина, по който те мислят и действат.
Това разкрива ново проучване на учени от Торонто.

Изследването показва, че мозъчната дейност на хората, които чуват бебешки плач не могат да се съсредоточат и да изпълняват други задачи, както и не могат да обръщат внимание на другите, докато не разберат причината за плача.

Изследователите от Университета в Торонто са провели експеримента с група доброволци. Те трябвало да се справят с поставена задача, докато слушат как бебе се смее или плаче.

Резултатите от изследването показвали, че хората, които слушат бебешки плач, се справят изключително бавно със съвсем лесни задачи или се направо се провалят. Те показали неспособност за решаване на конфликти и ситуации, както и повишена нервност. Хората, които слушали бебешки смях обаче, се справили много по-лесно със задачите си.

Когнитивната обработка на конфликта представлява това, което контролира вниманието на човек. Тази мозъчна функция е жизнено важна за вземане на решения и решаване на житейски проблеми. Вниманието на родителите ежедневно е разпръснато в различни посоки.

Психологът Джоана Дудек обяснява, че плачът на бебетата е свързан с оцеляването. Невъзможно е един родител да запази самообладание и да бъде спокоен, ако чува плача на бебето си, дори да е свръх зает. Всеки родител ще отдели време за детето си, за да разбере какво става. Това се случва, защото плачът отключва когнитивните функции в мозъка на възрастните.

Изводът на специалистите е, че по този начин децата буквално контролират мозъчните функции на своите родители, защото в крайна сметка им се обръща внимание веднага. Това обяснява авторът на изследването Дейвид Хейли.

www.media.framar.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

4,574 преглеждания

Comments are closed.