Бебешките пюрета у нас са с по-високи цени от тези в Западна Европа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

purees_4x3

Детските пюрета у нас са с 40% по-скъпи, отколкото на Запад, а голяма част от детските храни в България продължават да са на цени, подобни на западноевропейските. Това коментира земеделският министър Румен Порожанов в ефира на Би Ти Ви.

„Това е третото изследване за двоен стандарт, което правим. При предишното през септември и октомври нямаше големи разлики. Този път за съжаление отново в 20% от случаите има разлики в етикетите, а в 40% от случаите цените са по-високи в България“, поясни той.

Сега са изследвани 11 групи храни и 53 хранителни продукта, като са взети 106 проби. В изследването участват храни от 7 държави: Германия, Италия, Австрия, Чехия, Унгария, Румъния и България.

„Оказа се, че доставяните тук храни са по-лоши и от чешките. При 40 продукта информацията на етикетите не съвпада. При 13 или 25% има различия по състава и хранителната стойност“, обясни земеделският министър.

Разминавания има и при други храни. Продаваният в България шоколад от една и съща марка е без масло и с по-ниска масленост, отколкото предлаганият в други страни от ЕС, сочат данните. По думите му за този продукт е установено, че има разлики в енергийната стойност, описанието на съставките, маслеността и съдържанието на какао и те са видни от етикетите.

„Продаваният в България шоколад се произвежда в Полша, а за западните страни – в Германия. За нас не е вложено масло и маслеността е 27.5%, а в европейския е 32.2%. В българския аналог съдържанието на какао е 32.7%, в другия – 37.6%. В млякото за деца е по-високо съдържанието на растителни мазнини, а по-ниско на микроелементи и витамини“, обясни министърът.

Изследвана е и моцарела от 2 държави, между които не е Италия. „Интересното при нея е, че продаваната у нас е с различен вкус и опаковката е с по-малък грамаж. Има разлика и в цвета. Установени са шупли по продукта и утайка в саламурата“, разясни Порожанов.

„При изследваните безалкохолни напитки съдържанието на портокал в България е най-малко – 5%, в Италия е 12%, в Испания – 8%. В България, Унгария и Испания те се правят с глюкозо-фруктозен сироп, а в останалите страни – със захар“, каза още той.

През есента на миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи в годишната си реч за състоянието на съюза, че „няма да приеме в някои части на Европа на хората да бъдат продавани храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, независимо че опаковките и търговските марки са идентични“. Впоследствие бе обявено, че ЕК ще предложи обща методология за сравними тестове на храните, както и че ще бъде отделен бюджет от 2 млн. евро за изготвяне на обща методология и сравнителни изследвания в държавите членки.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,051 преглеждания

Comments are closed.