Бебешките имена, които са забранени за употреба в някои страни по света

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_newborn_thinker.jpg

Изборът на име за бебето безспорно е една от най-важните и отговорни задачи, които родителите трябва да решат. Дали да се съобразят с традицията и да нарекат детето си с име, което е свързано с рода или да изберат нещо модерно и нестандартно. В повечето страни по света родителите имат пълна свобода при избора на имена за децата си, което обаче в някои случаи може да доведе до доста куриози и недоразумения. В противовес на тази тенденция са местата, където отношението към избора на име на новороденото е доста консервативен. Там например има списъци с имена, които са абсолютно забранени, както и такива, за които се смята, че могат да навредят на децата. В страните от Близкия Изток, например е задължително да се следват традициите при избора на име, което има за цел да запази и поддържа културните традиции на страните от дадения район.

У нас пред последните години се наблюдава тенденция към завръщане на някои традиционни и характерни за страната ни имена както при момичетата, така и при момчетата. Наред с това развитие търпи  и посоката на търсене на нетипични и изненадващи имена, като например – Ая, Амая, Аглая, Бран, Вихра, Гален, Дарена, Емона, Желиан, Жара, Жарин, Зария, Зора, Ивилина, Йониян, Кай, Киара, Леа, Любима, Матей, Миа, Найа, Ника, Нино, Орлина, Огняна, Пирин, Раена, Ран, Руен, Светлина, Севар, Сияйна, Хуба, Юлита  и други подобни.

В следващите редове ви представяме имената, които са абсолютно забранени за употреба, в съответствие със страната, в която е родено детето.

И така:

Ако сте в Швеция имената, които могат да причинят обида или дискомфорт за бебето са забранени за използване. Това са имена като Металика, ИКЕА, Супермен и Елвис са забранени.

Швейцарците имат строги правила при избора на име за бебето. Там не може да се дава женско име на момче или мъжко на момиче. Също така името трябва да не е библейско или да е марка, или населено място. Сред забранените имена са Джудас, Шанел, Париж и Мерцедес.

В Германия полово неутралните имена, както и тези, които могат да навредят на бебето по някакъв начин са абсолютно забранени. Наред с това там имена като Осама и Адолф изобщо не подлежат на коментар при избора на име за новородено.

Франските родители трябва задължително да се консултират с местния съд, ако имат съмнения, че името на новороденото може да противоречи със законите в страната. Сред имената, с които някои родители са опитали да нарекат децата си, но им е било забранено, са Нутела, Демон, Принц Уилям и Мини Купър.

Отвъд океана, в далечно Мексико има точно 61 забранени имена, които родителите не могат да използват. Всъщност тази бройка е по-голяма, защото в списъкът за страната се допълва от имена, които звучат пренебрежително, обидно или безсмислено. Сред забранените имена са Фейсбук, Рамбо и Батман.

За родителите в Нова Зеландия е невъзможно да се спрат на име, които означават титли, биха се възприели за обидни, както и такива, които са прекалено дълги. Например: Луцифер, Sex Fruit, Fat Boy, Принс.

Португалците пък залагат на традиционни имена, които задължително съответстват на пола на бебето. Техният списък със забранени е позволени имена е доста дебел – цели 82 страници. Сред забранените са Нирвана и Риана.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,566 преглеждания

Comments are closed.