Бъдни вечер – питката, традициите и детските спомени
Ако има вечер, която да е символ на семейството, на уединението, на споделянето и домашния уют, то това определено е вечерта преди Коледа – Бъдни вечер. Това може би е един от малкото останали празници, които са изпълнени с истинска топла семейна свързаност, без тя да е придружена с шумни забавления.
Ако сте от хората, за които този празник е ценен и специален, най-вероятно това усещане се е зародило още от вашето детство – детството, в което мама омесва питката, татко я разчупва, а вие трепетно очаквате да ви се падне парченцето с паричката.
Сега най-вероятно сте в ролята на родител и ви се иска и вашето дете да остане с приятни и топли спомени от семейните мигове на Бъдни вечер, да предадете традицията и да остане тя за поколения напред. Можете да направите това, като разкажете на децата си повече за този празник, за значението му в нашата култура, за символите и обредите.
Празничният бъдник
Днес традицията на коледния бъдник е позабравена и не се практикува, особено в големите градове. Бъдникът всъщност е един от символите на коледните празници. Той представлява голямо парче дърво, отсечен ствол, който се поставя в огнището и се запалва на Бъдни вечер. Най-често се отсича дъбово, брястово или крушово дърво. Мъжът в къщата е този, който има отговорната задача да избере подходящото растение. Поверието гласи, че след отсичането си стволът не бива да докосва земята. Пробива се специална дупка, в която се сипва вино или пък тамян. Това е обичаят, наречен миросване. Запалването е цял ритуал и с него започва празничната вечеря на Бъдни вечер. Растението трябва да изгори изцяло, а на сутринта въглените се загасят с вино.
7, 9 или 11 ястия
Можете да разкажете на вашите деца повече за празничната вечеря и защо тя включва ястия, които са изцяло постни. Обяснете им, че това е последният ден от Рождествения пост, чрез който православните християни се пречистват духовно. Ястията могат да бъдат 7, 9 или 11, макар че в някои краища на България се приготвят 12 ястия, колкото са месеците в годината. Най-важното е да не съдържат животински продукти, като най-често на трапезата слагаме сарми, боб, чушки, ошав, орехи, плодове, жито, тиквеник, обреден хляб.
Питката и паричката
Хлябът на Бъдни вечер трябва да е постен и да не съдържа яйца или мляко. В тази питка се слага паричка и дрянови или върбови клончета за здраве. На празничната трапеза най-възрастният в къщата разчупва питката и подава парче на всеки. Парата носи късмет, и благополучие на този, който я намери. Дрянът пък ще донесе здраве на този, на когото се падне. В някои краища на България се отчупва и едно парче за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството, като се започне от най-възрастния до най-младия.
Важно е на Бъдни вечер да се събере цялото семейство, а трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато всички заспят, близките ни, които вече не са между живите, идват да вечерят.
18 178 преглеждания