Бащинството – поглед отвътре

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Да се подготвиш за бащинство е повече от това да прочетеш някоя книга за бебето, да обезопасиш контактите вкъщи и да купиш миниатюрна футболна топка. Това е лесната част. Истински важните уроци, които научават повечето татковци, са тези, които се учат в движение.

Но вие сте късметлии, защото сме ви приготвили няколко насоки, с чиято помощ, ще бъдете подготвени за предизвикателството да бъдеш баща, още от самото начало.
Ето какво трябва да знаете:


Вярвайте си 

Таткото има значение
 

Вие ще бъдете по-важен за това бебе, повече отколкото за който и да е друг на този свят. Тази мисъл може да бъде доста плашеща. Един познат ми разказа, как тази идея го застигнала изведнъж, докато пресичал улицата. Тогава си казал, че когато бебето се роди, ще трябва да промени навиците си на пешеходец. Като е с количката ще пресича само на светофари или през подлезите. Но, после се замислил, че когато е сам, пак ще трябва да пресича правилно. Бебето ще има нужда от него жив.

Идеята е следната, бебето се нуждае от вас, нуждае се от татко. И колкото по-бързо свикнете с тази мисъл, толкова по-добре. Татковците често се притесняват, че няма да знаят какво да правят и как да се държат, когато дойде бебето. Затова просто скачайте и се учете. Колкото повече участвате, толкова по-добър ще ставате. 


Вашите инстинкти
 

Според повечето мъже, майката е тази с инстинктите, що се отнася до детето. Но това не е така. Всеки татко може да стане експерт по въпросите, свързани с неговото бебе. Дори може да открие неща, които убягват на майката, именно поради различния поглед към нещата. Също така, в повечето случаи майката е по-притеснителна от двамата и по-лесно се поддава на паника, когато възникне проблем. Мъжете умеят да запазват спокойствие и поради това в критични ситуации взимат бързо правилни решения.

С две думи – родителството е партньорство. Не се притеснявайте да питате майката за съвет или да потърсите помощ, когато трябва да правите нещо за първи път. Ако бебето ви има обрив под пелените, например, може би тя по-добре ще знае какво да прави. След като го направите веднъж, следващия път ще бъде по-лесно.


Вие наистина сте един мекушав господин

Много мъже се чудят дали са достатъчно емоционални, за да бъдат добри бащи и как да изявят по-нежната си страна. За това съществува проста 3-степенна програма:

– Гледайте бебето си

– Наслаждавайте се на чувствата си

– Показвайте ги на детето си


За някои родители първата среща с бебето е равносилна на любовта от пръв поглед. Но не при всички се получава така изведнъж. Някои татковци споделят, че се страхуват да изразят чувствата, които изпитват. Но това е съвсем нормално в началото. С времето нещата се променят. Чувала съм татковци да споделят за връхлитащите ги чувства, когато гушкат плачещото си бебе посред нощ и как тогава могат спокойно да се оставят на емоциите, докато никой не ги вижда. И след като децата започнат да спят спокойно през цялата нощ, изпитват лека носталгия по времето, което си е било само тяхно – на таткото и бебето.


Работата и бащинството

Може да работите усилено и пак да бъдете страхотен баща

 

Сега работа ви е необходима, повече от когато и да било. След раждането на бебето, разходите ви вероятно са скочили до небето и в момента вие сте основният източник на средства в семейството. Но трябва да си зададете някои въпроси и да вземете важни решения. Ще стоите ли до късно всяка вечер? Ще ходите ли до офиса през почивните дни, дори и да ви плащат допълнително? Струва ли си да пропуснете всичко, което се случва вкъщи с бебето?

Едно от нещата, които може да направите е да обсъдите с работодателите отпуската по бащинство, още преди детето да се роди.

По закон, бащата има право на 15 календарни дни, считано от деня на изписването на бебето, но само при наличие на сключен граждански брак от двойката.

Поинтересувайте се, дали трябва да я използвате цялата накуп или може да я разделите. Дали е възможно да взимате от време на време по един свободен петък, например, така че да не се получават дълги отсъствия от къщи поне в началото, докато всички свикнете с новия режим.

Постарайте се да не оставате след работно време. В повечето случаи това зависи от вас. Ако колегите ви са свикнали да стоите и да довършвате разни неща до късно, ще се наложи да им обясните за новото си положение и твърдо да заявите позицията си, относно продължителността на работния ден.


Животът ви не е приключил

Отново ще се радвате на интимност с жена си
 

Физическите промени, през които жена ви е минала по време на бременността, може за известно време да прекратят интимните ви контакти. Когато дойде бебето, ще се промени всеки аспект от живота ви и особено в началото ще ограничи част от нещата, които сте правили като двойка. Но със сигурност бракът ви може да оцелее и след раждането на детето, просто ще трябва да се приспособите към новите неща и да действате по начини различни от досегашните.

Бащите забелязват промяната в нивото на интимност, по-скоро, отколко майките. Най-честите оплаквания са, че жената е твърде уморена за ласки и милувки, което със сигурност е така. И друго – самочувствието й може би доста се е понижило, особено, ако все още не е свалила всички килца, натрупани през последните месеци.

Ето една идея, която може да помогне, особено след като са минали месец-два от раждането. Поемете грижата за малкия човек в един от почивните дни и оставете малко свободно време на жена си да си почине и да се погрижи за себе си. Уговорете се с някоя баба, леля или друг близък човек, на когото може да поверите бебето за няколко часа и поканете жена си на среща.

Кажете й, че я обичате, колко е хубава и колко добре изглежда след раждането. Създайте в нея увереност, че тялото й не е по-лошо от преди бременността, и че вашата любов към нея е още по-силна. Покажете й, че стриите по корема не са неприятен белег, а само напомняне за прекрасното дете, което сте създали заедно.


Може да имате и двете – бебето и старите приятели
 

Безспорно новият човек в живота ви ще промени старите ви приятелства, особено тези с „момчетата”. Вие няма да имате толкова време, колкото преди за да ритате футбол, да играете карти или да излезете на „по бира”, но не трябва да оставяте тези връзки просто да си отидат. Детето не слага точка на нещата, които сте свикнали да правите извън дома и работата. Просто ще трябва да си пренаредите приоритетите.

Поговорете с жена си, обяснете й, че имате нужда от малко време за „мъжки работи”. Предложете й вие да поемете основната грижа за бебето в неделя или да изчистите къщата или да поемете готвенето за няколко дни, а пък във петък, да излезете с приятели.  

Истината е, че при повечето двойки тази схема работи, стига да не се прекалява. Идеята е, не да си върнете стария живот и старите навици обратно, а да замените някои неща, които харесвате, с неща, които харесвате по друг начин. 


Няма да бъдете подготвени за всичко
 

Преди идването на бебето, сте имали време да се подготвите за всичко. Но има някои неща, за които просто няма предварителна подоготовка: искрената радост, когато детето ви се усмихне, разтапящото чувство, когато ви прегърне за първи път, сълзатата от умиление, докато го гледате как блажено спи.

Един татко споделя, как е стоял 15 минути, гледайки в захлас спящия си син преди да се усети. „Няма нищо друго на този свят, което мога да съзерцавам така в продължение на 15 минути и все още да ми стои онази глуповата усмивка на лицето.”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,158 преглеждания

Comments are closed.