Баби в шест села чакат „внучета под наем“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

grandmothers500

Тази година община Габрово разширява инициативата „Приеми ме на село”. През 2015 г. за първи път, освен младежи над 15г., като „внучета назаем” в „Приеми ме на село” – Джуниър, ще могат да се включат и деца на възраст 9-14 години. Шест села чакат „внучета назаем”. Децата ще бъдат посрещнати от „баби под наем”. Инициативата на община Габрово се провежда за трета поредна година. До дни приключва приемането на заявления за участие, припомниха от кметството в Габрово.

Кампанията „Приеми ме на село” набира скорост с всяка изминала година и в нея се включват все повече села. През лятото децата ще живеят пет дни в селата и ще се учат от местните хора да готвят, да играят хора и да плетат кошници и хамаци. „Най-голям интерес предизвиква кулинарното направление. Децата се учат да месят тесто за хляб и мекици, пекат чушки и готвят с продукти, набрани от градината”, разказват от община Габрово, пише „Стандарт”.

През миналата година част от младежите подковавали кон. Някои от тях пък дори за първи път видели на живо аристократичните животни и в инициативата „Приеми ме на село” се научили как да се грижат за тях. Избраните семейства по селата приемат на доброволен принцип учениците.

За селата Новаковци, Стоевци, Харачери и Съботковци могат да подават заявления за участие млади хора от цялата страна. А за Поповци и Донино – само деца от Габрово.

 

Източник: www.dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,733 преглеждания

Comments are closed.