Аз вярвам и помагам! – първата благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки за медицинска апаратура

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

az-viarvam-i-pomagam

“Аз Вярвам и Помагам” е първата благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки, която предоставя събраните средства от нея да се използват в помощ на родилните отделения и отделенията по неонатология. Поради ниската цена за изкупуване на пластмасовите капачки още в самото начало, идеята е във всеки по-голям град да се събират пластмасови капачки, които да се предават за рециклиране, а със събраните средства да се помага на местните болници и по този начин да се избегнат големите разходи за транспорт и допълнителното замърсяване на околната среда от изгорелите газове на транспортните средства, които возят капачките.

Само за няколко години от организирането на първата кампанията в област Варна, организаторите успяват да съберат и предадат за рециклиране повече от 91 тона пластмасови капачки, а крайният резултат е – пет значими дарения на нова медицинска апаратура за варненските болници.
Първото дарение е аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс в отделението по неонатология в СБАГАЛ “Проф. Д-р Димитър Стаматов – Варна”.
Второто е за МБАЛ “Св. Анна” – прецизен неонатален веноскоп в отделението по неонатология.
Третото дарение е Мобилен бебешки реанимационен кът с отоплител и е предназначено за родилното отделение в СБАГАЛ “Проф. Д-р Димитър Стаматов” – Варна.

Както и два японски  кувьоза от най-ново поколение за отделението по неонатология в МБАЛ “Св. Анна” – Варна.

Най-голямото събира на пластмасови капачки – Празник на рециклирането “Аз Вярвам и Помагам”, е организирано на 29.09.2018г. в центъра на Варна на площада пред Катедрален храм “Св. Успение богородично”, където близо 15 000 души от Варненска област предават 21 тона капачки само за няколко часа.

az-viarvam-i-pomagam1 az-viarvam-i-pomagam2
Два месеца по-късно организаторите са поканени да представят своята организация и България на едно от най-грандиозните събития в света – най-големият доброволчески форум, който се провежда с указ на президента Владимир Путин в Москва, Русия. На форума българските представители са обсъдили редица наболели теми, свързани с доброволчеството и нуждата от повече ангажираност от страна на държавните институции.
В продължение на всички благородни инициативи, на 13.04.19г. пред Катедрален храм “Св. Успение богородично” във Варна, Сдружение “Аз Вярвам и Помагам” организира поредното истински значимо събиране на капачки, на което са събрани 22 тона капачки.
Но голямата амбиция на хората от  “Аз Вярвам и Помагам” е не само да събират капачки, а да променят мисленето на хората, с грижа за човешкия живот и природата.

На събитието през април децата, присъствали на събитието са имали възможност за пореден път да се превъплътят в ЕКО-героите “Капачкомен” и “Принцесата на капачките”, а също и да посетят първото по рода си благотворително “Училище по рециклиране”, в което преподаватели и докторанти от катедра по “Екология и опазване на околната среда” към Технически университет – Варна, са обяснили на децата за хартията, пластмасата и стъклото и смисълът те да се събират разделно и да се рециклират.

Сдружение “Аз Вярвам и Помагам” има три основни цели, към които би искало да насочи вниманието на обществеността не само във Варна, но и в цялата страна:

1. Екология и опазване на околната среда.
2. Възпитание, образование и мотивация на подрастващите.
3. Събраните средства да се насочват към отделения, в които грижата за човешкия живот е силно зависима от качеството на медицинската апаратура.

az-viarvam-i-pomagam3
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,751 преглеждания

Comments are closed.