Атопичният дерматит

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


eucerin-new_600_447

Атопичният дерматит (АД) е възпалително кожно заболяване с хронично-рецидивиращ характер, т.е. протича с периоди на обостряне и ремисия. Началото на заболяването обикновено е в детска възраст, но има случаи, когато първата изява е в зрелостта.

Счита се, че АД възниква по-често при деца, отглеждани в семейства с по-висок социален статус, предимно в големите градове със замърсяване на въздуха. Други влошаващи АД фактори са: консумация на т.нaр „бързи храни, консерванти, стрес, по-студен климат, затлъстяване, прием на антибиотици в послеродовия период.

Сред факторите, които предпазват от развитие на АД в детската възраст, са:

  • кърмене през първите 6 месеца след раждането;
  • приложение на емолиенти, които укрепват кожната бариера на бебето веднага след раждането;
  • умерено излагане на слънчева светлина;
  • избягване на използването на агресивни сапуни върху детската кожа;
  • избягване на контакта с някои животни, например котки, за които се знае, че обострят АД;
  • контакт с природата и консумация на естествени храни без консерванти.

В семейства, в които родителите са с АД, съществува между 20 и 40% вероятност и потомството да страда от АД. Атопичният дерматит се асоциира с други атопични състояния като риноконюнктивити, астма и хранителни алергии

При АД обикновено се наблюдава зачервяване и залющване на кожата, което се съпровожда от типичен сърбеж. В резултат от сърбежа често са налице следи от разчесване и корички от засъхнала кръв.

Въпреки че няма лек за атопичния дерматит, има различни начини, с които страдащите от него могат да се грижат за кожата си и дори да удължат спокойните фази без симптоми. Най-важно е кожата редовно да се хидратира с емолиенти. Емолиентите (познати още като овлажнители) трябва да се нанасят ежедневно, независимо от симптомите. Тези лосиони, кремове, измиващи олия и др. поддържат кожата гладка и хидратирана, което намалява възможността за поява на сърбеж и раздразнения. Редовното използване на емолиенти помага да се намали сърбежът.

eucerin_600_424

Серията Eucerin AtopiControl е специално разработена за ежедневна грижа при суха кожа, склонна към атопия. Eucerin AtopiControl предлага грижа за кожата, съобразена с фазите на заболяването, от която атопичната кожа се нуждае. Серията гарантира подобрение с нежното си въздействие, без аромат е и е подходяща за възрастни, деца и бебета над 3 месеца. Eucerin AtopiControl съдържа комплекс от Ликохалкон A и Серамиди, укрепващи кожната бариера. Продуктите намаляват сухотата, зачервяването и сърбежа и удължават периода между пристъпите.

Ежедневната грижа при атопичен дерматит върху кожата на тялото е задължителна. Eucerin представя няколко основни правила, които страдащите от атопичен дерматит е хубаво да спазват:

  1. Използвайте вода, която не е прекалено гореща (<32°). Прекалено честото или продължително къпане не е препоръчително. Eucerin AtopiControl измиващо олио не съдържа сапун и е обогатено с висока концентрация на Омега-3 и Омега-6 масла, като нежно почиства и успокоява кожата, склонна към атопичен дерматит. Продуктът е подходящ за възрастни, деца и бебета над 3 месеца.
  1. Оставете продуктите за грижа за кожата в хладилника, тъй като по-студените кремове успокояват сърбежа. Eucerin AtopiControl интензивен успокояващ крем облекчава кожата и се грижи за нея интензивно при пристъпи на атопичен дерматит. Продуктът укрепва кожната бариера, намалява сухотата и облекчава сърбежа на сетивно ниво, намалявайки нуждата от чесане.
  1. Организирайте семейните почивки на места с умерен климат – нито прекалено горещ, нито прекалено студен и винаги носете със себе си подходящ продукт за ежедневна грижа при суха кожа. Eucerin AtopiControl балсам за тяло е подходящ за ежедневна употреба продукт, специално разработен да облекчава и хидратира в дълбочина раздразнителна и сърбяща кожа. Балсамът за атопична кожа предоставя незабавна хидратация, която умекотява и изглажда кожата и, при редовна употреба, видимо подобрява състоянието на кожата.

Посъветвайте се с Вашия дерматолог, за да изберете заедно най-уместното лечение на АД за вас или вашето дете. Успехът на терапията зависи от общите усилия на лекаря и пациента и е комбинация от медикаментозно лечение, медицинска козметика и промяна в начина на живот.

За допълнителни съвети и полезна информация за атопичния дерматит и серията, научете на: https://www.eucerin.bg/products/atopicontrol

Този материал беше изготвен с любезното съдействие на доц. Гриша Матеев и д-р Валерия Матеева, дерматолози от Кожна клиника към УМБАЛ „Александровска“.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,270 преглеждания

Comments are closed.