Архитектура за деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

architecture-kids

За “Детската архитектурна работилница” научих по време на Форум Родителство, когато трябваше да избера занимание за моите две момчета за цял един ден. Трябваше да направя максимално правилния избор, защото ми се искаше да присъствам на повечето лекции. Нито за миг не си представях, че работилница по архитектура може да им задържи вниманието повече от час и вътрешно бях убедена, че ще трябва да им потърся и нещо друго след това.

Винаги съм смятала тази наука за изключително сериозна, близка до инженерната и по-скоро свързана с чертежи и изчисления, отколкото с нещо творческо, забавно и щуро. Влязох в страницата и след като видях снимките от заниманията на работилницата и моделите, които децата бяха изработили си казах – “ооо, ще им бъде интересно”. На снимките децата сътворяваха различни триизмерни фигури само от тънки, дървени пръчици и пластелин, корк и ластици. Моделите напомняха проектите на Леонардо да Винчи. Малките изобретатели успяваха да сътворят виенско колело, което се върти, купол, абажур за лампа, къщи от картонени кутии и др. Вътрешно се успокоих, че за известно време двете момчета – на 7 и на 8 г, ще бъдат погълнати от изобретателския дух. Истината беше, че те останаха за целия ден и след края на форума едва успяхме да натоварим всичко, което те ревниво се опитваха да опазят от дъжда и да се приберем. Успях да се запозная с организаторите и ето какво ми разказаха те за своята идея:

architecture-kids2

Кой стои зад идеята на Детска архитектураната работилница?

Детската архитектурна работилница е създадена от Магдалина Ръжева и Николай Давидков – по професия архитекти, а също така и родители. Съвместно със студенти от УАСГ от една година разработваме програма „Архитектурата и Децата”.

Какви са целите на програмата?

Нашата цел е да въздействаме на емоциите и въображението на децата, защото истинското научаване е емоционален, не само интелектуален опит. Чрез работа с ръце децата развиват усет към различните форми, структури и материали, тяхната устойчивост, приложение и емоционален заряд. Участието на студенти от архитектурния факултет е в основата на учебния процес, чрез преподаване те затвърждават своите познания и в същото време се учат да импровизират, така както го правят децата. Атмосферата в нашето ателие е диалогична, а подходът е персонален към всяко дете и неговата индивидуалност. При нас те добиват увереност, творят и  мечтаят.

architecture-kids3

Архитектурата не е ли твърде сложно занимание за деца?

Поради широката сфера на приложение, архитектурата представя безкрайни възможности за изучаване и придобиване на опит на деца от всички възрасти. От най-ранна възраст те използват и опознават, всичко което е плод на архитектурното творчество, това прави архитектурата достъпна и разбираема за тях, в своя завършен вид. Чрез различни игрови ситуации и аналогии с природата, като цяло, и човешкото тяло в частност, ние ги запознаваме с процесите на измисляне, реализация и функциониране на сградите и населените места. Познаването на тези процеси предпоставя те самите да използват, развиват и подобряват средата която обитават, да различават качествената архитектура и да съхраняват природата. Заниманията по архитектура са естествено и логично продължение на редовните училищни занимания, като ние свързваме познанията от различните дисциплини, залегнали в учебната програма чрез примери от заобикалящата ни среда.    

architecture-kids4     

Как протичат занятията?

Предвиждаме  всеки месец да имаме едно занимание свързано с изграждане и изследване на различни типове структури (сфера, мост, високи структури и др.). Дизайнът на отделни предмети от интериора също ще присъства в месечната ни програма, а също така и занимания свързани с история на архитектурата, стиловата и културната принадлежност на различни сгради и представянето на значими примери по света. Ще работим на открито в реален мащаб по различни традиционни строителни техники с естествени материали в природна среда. Естествено всеки месец ще обърнем специално внимание и на съпътстващите празници, което сме сигурни ще стане любим момент за децата, в тези теми те дават нов живот и смисъл на вече ненужни предмети от бита.

Редовните ни занимания са всяка събота от 10 до 12 часа. От 15 октомври ще започнем да ги провеждаме в сградата на УАСГ, корпус А, ет. 12.

architecture-kids5

Повече за “Детска архитектурна работилница” вижте във Фейсбук

от 5 до 12 години. 10лв за занимание (2часа)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,423 преглеждания

Comments are closed.