Араповски манастир

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Араповски монастир

Араповският манастир е основан в средата на 19 в. в близост до древно аязмо. Строителството на манастирския комплекс започва през 1856 г., като за целта са поканени родопски майстори от с.Югово, начело със Стоян Узунов (Гудевски). През 1859 г. в манастира са основани шампарница и новобългарско училище с около стотина ученици. Манастирът е бил арена на борба с гръцките фанариоти, а игуменът Гервасий Левкийски основава тук и таен комитет. През 1868 г. в манастира е открито и училище за свещеници.

По време на Априлското въстание в Араповския манастир е пребивавала майката на Иван Вазов със своите деца. През руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.), обителта е опожарена от отстъпващите турски войски, но впоследствие наново възстановена.

Араповският манастир е постоянно действащ. Главната църква “Св.Неделя” е изградена през 1859 г. и представлява трикорабна, триконхална сграда с купол и притвор.

Най-оригиналната постройка в Араповския манастир е кулата-крепост, която е издигната по инициатива на Ангел войвода – един от най-известните хайдути от този край. Кулата е правоъгълна и е използвана за наблюдателница и жилищна постройка. Първите два етажа са каменни с тесни прозорчета, приспособени за бойници. Третият етаж представлява жилищната част с дървено-паянтова конструкция и силно издадени еркери. Тук има 4 стаи, които се отдават под наем на посетители на манастира.

Манастирските сгради в Араповския манастир са били построени в два етапа. Първоначално към 1856 – 1859 г. бил издигнат един П-образен в план корпус, обграждащ църквата от изток, запад и север. Днес от него е оцеляла само западната двуетажна страна с монашески килии. По-късно в югозападния ъгъл на двора било пристроено второ Р-образно крило със самостоятелен вход, служещо за гостоприемница. То е било възстановено през 1935 г. след сериозни повреди от земетресението от 1928 г. Няколко други допълнителни пристроявания и надстройки са превърнали двете крила в живописно раздвижен ансамбъл.

Местоположение на манастира

Араповският манастир “Св. Неделя” се намира на 8 км. североизточно от Асеновград, близо до село Златовръх (Арапово). “Св. Неделя” е един от малкото манастири в България, които са построени в полето, а не в защитата на планината.

До манастира се стига лесно от Асеновград, като се поеме по пътя за Първомай. Малко след Асеновград има означена отбивка вдясно за манастира.

Само 10-на километра от Араповския манастир се намира Асеновата крепост, която е един от 100-те национални исторически обекта на БТС.

Араповският манастир предлага няколко стаи с общ санитарен възел, но храна в манастира не се предлага.

Телефон за връзка: 0886 / 796577 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

3,243 преглеждания

Comments are closed.