Академия за родители: Как децата да развият самодисциплина и вътрешна мотивация + видео

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
hiperaktivno-dete-k
“Как да подпомогнем децата да развият самодисциплина и вътрешна мотивация” е една от темите, по които говорихме на “Академия за родители” – София.

Петя Тошева е завършила екология и опазване на околната среда, което е не само професия, а и начин на живот, мислене и поведение. Работи с деца още от студентските си години, когато е била ски инструктор и обучава детски групи на Витоша, а по-късно и в Австрия. С международното си дипломиране като Монтесори учител 3-6, последните 4 години работи с деца в двуезична детска градина “Peekaboo Montessori”. Според нея “Децата са единствените, които могат да ти дадат опит.”

Има двама сина на 5.5 и на 7 години, които я правят изключително търпелив, балансиран и организиран човек. Никога не си е представяла, че работата с деца носи такова голямо удоволствие, удовлетворение и щастие.

Точни рецепти за това какво да направим за да се държи детето дисциплинирано няма, но има философия и основни моменти, през които трябва да мине родителят. Дисциплината, която търсим е активна. Не вярваме, че някой е дисциплиниран, ако по-изкуствен начин е накаран да стои послушно – напротив, човек е дисциплиниран, когато може да контролира себе си, следвайки правилата на живота.

За някои хора дисциплината е свързана основно с наказанието. Тя се постига с последователност от правилно извървени стъпки – тогава пътуването е безпроблемно. Дициплината е активно състояние, което идва от самото дете, а не се налага отвън.

Тази последователност от стъпки всъщност са възможност за упражняване на основните човешки стремежи и потребности от детето:

  • ориентация
  • ред
  • точност/прецизност
  • повтаряне
  • изследване/изучаване
  • общуване

Няколко етапа в развитието на дисциплината:

  • първи етап: детето не може да изпълнява инструкции и фокусът е върху контрола на движенията – физическа дисциплина
  • втори етап: детето може да следва инструкции, макар и против своята воля и желание
  • трети етап: детето се старае да изпълни всякакви желания и инструкции още преди те да са направени от възрастния (ролеви модел) – много е важно да не се злоупотребява с тази готовност на детето

Разлика между послушно и дисциплинирано дете

Послушното дете очаква поощрения, одобрение и награди и когато не ги получава, то вече не е мотивирано да постъпва правилно. Дисциплинираното дете е достигнало до това ниво по един стабилно извървян път и знае кое е добро, защо е добро и как да постъпи.

Ако наказваме детето, снемаме вината от него – по този начин то смята, че е изкупило вината си и може на чисто да продължи да прави бели. Хубаво е да се поговори с детето, а не да се наказва – разговорите могат да се повторят десет, двайсет и повече пъти – докато те узреят в съзнанието му.

Когато детето плаче, тръшка и не постъпва по начина, по който искаме, значи някаква негова потребност не е задоволена. Лошото поведение е девиация.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,188 преглеждания

Comments are closed.