А дали не е липсата на витамин В12?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Лиса започва да се усмихва, да сяда и да казва „мама“ и „тата“ точно навреме, но когато става на осем месеца нещо сериозно се обърква.

Спира да говори. Не иска да се изправя и да взема играчки. Престава да реагира с усмивка и гукане на хората около себе си. Скоро вече дори не сяда без чужда помощ. Ръцете й се гърчат като змии – признак, че дефицитът на B12 засяга мозъка и нервната й система. Фиксира хората с очи, но не мести поглед, когато те се движат. Тя е слаба и нисичка, а главичката й – твърде малка за възрастта.

Докато момиченцето се влошава пред очите им, лекарите й най-вероятно претеглят множество диагнози – аутизъм, синдром на Рет, болест на Тай-Сач, тумор, инфекция. Те обаче пропускат една елементарна възможност, с което едва не я лишават от шанс за нормален живот.

На четиринадесет месеца родителите й я завеждат при нов лекар, който обръща внимание на факта, че детето е кърмено от майка-вегетарианка, приемаща твърде малко животински храни, съдържащи В12. Стойностите за В12 на майката са 226 pg/ml ( в нормата според лабораторията, но в действителност „ в сивата зона“ , както неколкократно посочихме); нивата на самата Лиса са твърде ниски. Незабавната терапия с В12 значително подобрява симптомите на Лиса и тя бързо наддава на ръст и тегло. Девет години по-късно лекарите съобщават, че се развива напълно нормално.

Лиса дължи функциониращия си мозък и тяло на този лекар, който забелязва и започва агресивно лечение на дефицита на В12 тъкмо навреме, за да предотврати трайно увреждане. Ако и той подобно на колегите си, бе пропуснал диагнозата, Лиса вероятно щеше да остане умствено изостанала и прикована към инвалидна количка до края на живота си.

b12

Ако сте родител, най-голямата ви грижа е да защитите детето си. Колкото и да сте внимателни обаче, има една опасност, която може да ви убегне: рискът детето ви да страда физически и психически от дефицит на В12. Ниските нива на този витамин увреждат тежко мозъка на стотици деца годишно, а новите изследвания показват, че е възможно при хиляди други да се развиват субклиматични умствени дефицити.

В някои от случаите децата получават необратими мозъчни увреждания заради вродени дефекти на метаболизма на В12, които лекарите не успяват да открият. В други случаи виновни са фактори от заобикалящата среда, най-вече храната. Най-честата причина за недостиг на В12 при бебетата и малките деца е хранителният дефицит на майката, който обикновено предизвиква симптоми у кърмачето между четвъртия и осмия месец. За съжаление, лекарите знаят твърде малко както за придобитите, така и за вродените проблеми с В12. Много от родителите също не си дават сметка, че кърменето на бебето и здравословното хранене в по-късна възраст не са гаранция. По ирония най-често старателните майки поставят децата си в най-голям риск.

….

Тъй като В12 се намира само в животинските храни, веганският режим, изключващ не само местото и рибата, но и яйцата и млечните продукти на практика не доставя естествен В12 на организма. Вегетарианският режим, макар да включва яйца и сирене, също може да не осигурява достатъчно В12, особено ако майката е с някой от рисковите фактори, предразполагащи към дефицит.

Откъс от книгата „А дали не е В12?

Автори:
Сали Пачолок
Джефри Стюарт

Издателство: Кибеа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27 736 преглеждания

Comments are closed.