Рататуй – френското лятно изкушение
За известната френска рецепта за запечени зеленчуци ще са ви нужни следните продукти:
2 патладжана
2-3 тиквички
4-5 картофа
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 глави кромид лук
4 добре узрели домата
1 глава чесън
зехтин
сол, черен пипер, мащерка, риган
След като почистите, измиете и подсушите зеленчуците ги нарежете на еднакви по дебелина филийки.
Патладжаните и тиквичките посолете леко и оставете да се отцедят, преди да пристъпите към реденето на зеленчуковата запеканка.
В кръгла или друга тавичка, намазана със зехтин наредете зеленчуците в кръг като редувате последователно по филийка от всеки зеленчук. Между тях пускайте по няколко парченца чесън.
Поръсете ястието с подправките, полейте с 4-5 супени лъжици зехтин и сложете да се пече в умерена фурна за около 30-35 минути.
Сервирайте топло или студено! Вкусът и в двата случая е неповторим, а ароматите омайващи!
снимка: Първите седем
5,607 преглеждания