Морска торта с басейнче
Днес ще ви предложим идея за торта, която ще ни припомни за слънчевите дни на морето. Самата авторка на тортата е от морската столица Варна и се казва Полина Спасова. Никой не би повярвал, че един юрист консулт може да сътвори подобни вълнуващи вкусотии, които радват не само детското око, но и погледа на по-порасналите деца като нас. Полина има три годишен син, който вероятно й помага с вдъхновение, но най-вдъхновяваща за нея е свободата, когато приготвя нещо. Ето защо най-любими са й малките кексчета, всяко от които излиза със собствен характер и уникален вид от ръцете на Полина. Ако искате да видите шарения кулинарен свят, който Полина сътворява, може да посетите фейсбук страницата й Pop’s candy. Обещаваме да ви дадем рецепта за кексчета, които да направят детския празник наистина шарен и весел, а днес ще ви представим рецепта за торта за малките палавници, които обичат морето.
Тортата може да се направи както само с домашно приготвени блатове, така и с домашни и купени (един изпечен домашен и два купени). Предлагам ви рецепта за шоколадови блатове, която е по книгата “Confetti cakes”. Това са едни от най-вкусните шоколадови блатове, кремът е ванилов, като аз съм го оцветила със сладкарска боя, в нашия случай –син.
Необходими продукти
За блатовете:
Брашно – 2 2/3 ч.ч
Натурално какао – 1 ¼ ч.ч
Сода бикарбонат – 2 чаени лъжички
Сол -1 ч.л.
Сметана – 1 ч.ч
Ванилов екстракт или ванилия – 1 чаена лъжичка
Бадемов екстракт – 1 ч.л.
Краве масло – 1 ч.ч.
Захар – 2 ч.ч.
Яйца – 2 бр.
Силно кафе – 1 ¼ ч.ч.
Начин на приготвяне:
а/Загрява се фурната на 180 градуса, пече се по средата, в измазана тава или върху хартия за печене.
б/ В голяма купа се смесват брашното, какаото, содата и солта и се оставят настрани.
в/ В друга купа се смесват сметаната, ванилията и бадемовия екстракт и се оставят настрани.
г/ Смесват се маслото и захарта и се разбиват с миксер на средна скорост, след това се добавят едно по едно яйцата и се започва постепенното смесване на сместа с брашното и сместа със сметаната, като се завършва със сместа с брашното. Накрая се добавя кафето и се разбърква добре, докато се смесят напълно.
д/ Тази рецепта е достатъчна за една торта, а ако предпочитате мъфини, стига за около 20-25 броя. Пече се около час, а ако печете мъфини, разпределяте сместа в подходящ съд и печете около 20-25 минути или докато клечката за зъби излезе суха.
е/ След като изпечете блата, оставете го да изстине преди да го извадите от формата.
За да се пристъпи към покриване с „чаршаф”, моделираща маса, фондан или марципан или с каквато искате захарно покритие е добре тортата ви да бъде измазана с маслен крем.
Рецепта за маслен крем
Необходими продукти:
1 ч.ч. масло /или ½ ч.ч. масло + ½ ч.ч. маргарин/
1 с.л. ванилия
4 ч.ч. пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Маслото и ванилията се разбиват с миксер, като постепенно се прибавя пудрата захар, докато стане доста суха смес, след това се прибавя и млякото до получаване на пухкава и гладка смес. С този маслен крем се измазва тортата изцяло.
Тортата не трябва да е много сочна, за да не е прекалено „влажна” и да се разпадне покритието отгоре. След като се измаже с маслен крем се изчаква малко да стегне, след което се покрива.
В този случай аз лично използвах готова моделираща маса, която предварително съм разточила.
За да не залепне по ръцете, може малко да поръсите работното си място с най-обикновено нишесте. Като покривате тортата с „чаршафа”, внимавайте да не опъвате много, за да не се напука и да не се появят малки балончета по тортата. Ако това стане, не се притеснявайте – с малко повечко украса ще се прикрие. При мен поне често се получава, защото понякога рискувам с по-сочнички торти.
Крем за тортата
Бял крем (който много си отива с ягоди):
Сметана течна – 200 гр.
Маскарпоне – 200 гр.
Желатин
Ванилия – 2 пакетчета
Кокосови стърготини – 100-200 гр.
50 гр. масло
Около 100 гр. захар на вкус или по-малко, в зависимост от предпочитанията
Желатинът се слага накрая, след като кремът е готов.
Когато се пълни торта, би било добре тортата да се сложи в ринг и да престои в хладилник за 1 ден, за да може да стегне добре.
За втори пласт на тортата съм използвала готови тънки блатове – 2 бр. Слепват се с крем, след което се измазват с маслен крем и после с моделираща маса. Предварително съм подготвила в съд малко синьо желе за ефект – басейн. Дълбоката част на басейна се получава много лесно, като се издълбава с нож, лъжица или с каквото прецените, че ви е удобно. Издълбаването става преди измазването с крем.
Украсата е от моделираща маса, оцветена в нужните цветове със сладкарски бои. За пясък съм използвала намачкани бишкоти, може намачкано кексче, натрошена кафява захар, бисквити и каквото си решите.
Весел празник!
4,265 преглеждания