Как да си направим Комбуча – лековитата „чаена” гъба
Как да си направим Комбуча – лековитата „чаена” гъба
Необходимите съставки:
- комбуча (може да я закупите он-лайн или от някой здравословен магазин)
- 2 л. вода
- 3-4 пакетчета чай (черният върши чудесна работа, но и зеленият може да се използва)
- 160 гр. бяла захар
- 2 супени лъжици ябълков оцет
С какво да се снабдим:
1 трилитрова чаша или купа
1 кърпа за покриване на купата (специално за чай е най-добре)
1 гумена връзка, за да завържете кърпата за чая
1 чайник
1 чаша мерило
1 цедка или гевгир
Няколко бутилки (стъклените са най-добри)
Подготвителна стъпка:
Уверете се, че всичко е чисто. Все пак боравите с вид бактерия и не искате да я смесвате с други вещества, нали?
Стъпка 1: Направете чая
Сварете водата в чайника и оставете чая за 15-20 минути. Извадете пакетчетата чай, прибавете всичката захар и бъркайте, докато се разтвори. Прибавете студена вода, за да стане цялото съдържание 2 литра. Уверете се, че използвате студена вода, тъй като топлата може да повреди културата.
Стъпка 2: Направете запарката
В купа сложете 2 супени лъжици ябълков оцет. Изсипете поизстиналия чай в купата. Прибавете комбуча. Тя или ще се задържи, или ще потъне – това не е важно. Ако едната страна е по-тъмна, обърнете я надолу.
Стъпка 3: Време за ферментиране
След като чаят е вътре, поставете кърпата отгоре и я завържете с гумената връзка. Това предпазва от заразяване. Сложете купата на топло място (20 градуса са идеални за целта) и я оставете.
Стъпка 4: Проба
Процесът на ферментиране отнема от 5 до 14 дена, в зависимост от температурата на мястото, в което е оставено. След 2-3 дни, ще забележите лек пласт пяна върху повърхността. Това е мембраната на вашата нова комбуча. Опитайте запарката след 5 дни и не притеснявайте чаената гъба прекалено често. Ако го обичате по-сладко, ще бъде готово за по-малко от седмица, а ако го обичате по- кисело – ще отнеме време.
Стъпка 5: Бутилиране
С чисти ръце повдигнете гъбата и я поставете на чиния (може дори веднага да започнете да я използвате наново). Напълнете бутилките и го опитайте. За най-добри резултати, може да изчакате месец, за да оставите захарта напълно да ферментира. Това ще даде на комбача по-добър вкус. Понякога може комбуча да създаде малки гъбки, което е съвсем нормално. Те могат да се пият. Обикновено седят точно отгоре на бутилката.
Насладете се!
34,167 преглеждания