Домашни овесени бисквитки
Тази рецепта е специална. Пазя я за монетите, в които в къщи имаме нужда от възобновяване на семейния мир и установяване на всемирна любов и благоухание. Приготвям я заедно с децата, а те самите харесват всяка една част от нея – от замесването на съставките, до плескането, което съпровожда оформлението на бисквитките и аромата, който се разнася, докато се пекат и след това.
За приготвянето на бисквитките на домашния мир и уют са необходими:
Голяма купа
Овесени ядки
Други сурови ядки по ваш избор – смелени и цели
По избор сушени плодове или настърган шоколад
Ванилова есенция
Канела
Семена по избор (чиа, сусам)
По избор какао на прах
Сурово пресован зехтин
Кафява захар (сироп от агаве)
Брашно за замесване
Вода
Приготвяне
Тези бисквитки се получават различни всеки път в зависимост от съставките, които решим да сложим. Могат да се получат от 4 базови продукта, но може да включват всичко по-горе и дори още продукти и пак да са еднакво вкусни. Затова и няма точно упоменати количества – защото те се сипват на око – или по преценка на децата (внимавайте със захарта!)
Общото в приготвянето всеки път е:
Първо се сипват всички сухи продукти – ядки, брашно, захар, сушени плодове, семена и се размесват добре. След това се добавя зехтинът (около ½ чаша) и водата. Когато замесваме трябва да получим много трудна за разбъркване смес, твърда и лепкава.
Постиламе тавата за печене с хартия за печене и оформяме бисквитките с ръце – любима част на децата. След това в кухнята е много сладко, лепкаво и разхвърляно, но пък нищо не може да се сравни с отборния дух, който се изгражда в този момент – забърсването става бързо и лесно след това!
Бисквитките се пекат за 15-2 минути на 180 градуса в средата на фурната. Трябва да се извадят, докато имат втвърдена коричка, но са все още меки. Изваждат се от тавата и се подреждат на метална решетка, за да изстинат напълно.
Идеални са за горещо какао в съботно-неделните следобеди или за здравословна училищна закуска!
5,679 преглеждания