Три рецепти за вкусни постни сладки
Портокалови бисквити
Необходими продукти:
100 мл олио
120 мл сок от портокал
150 гр. захар
200 гр. обелени и смлени бадеми (или други ядки)
ванилия
1/2 ч.л. амонячна сода
настъргана кора от портокал
щипка сол
брашно
Смесете олиото, портокаловия сок и захарта и ги разбийте добре, прибавете смлените ядки и содата, угасена в лъжичка портокалов сок, ванилията и солта. Разбъркайте сместа за няколко минути с миксер и добавете постепенно пресятото брашно. Измесете средно твърдо тесто от което разточете кора и направете бисквити с помощта на сладкарски формички или чаша. Наредете ги в тавичката върху хартия за печене и изпечете на 180 градуса до приятен златист цвят. Ухаят невероятно и са идеална компания за следобедното кафе.
Локумени пурички
Необходими продукти:
1 чаена чаша бяло вино
1,5 чаени чаши олио
брашно за меко тесто
2 кутии обикновен или цветен локум
орехови ядки или бадеми
пудра захар
ванилия
Смесете олиото и виното, добавете постепенно брашното и омесете меко тесто, което разделете на няколко по-малки топки. Всяка топка разточете на кръгла кора дебела около 0.5 сантиметър и разрежете на 8 или 16 триъгълници, в зависимост от големината на кръга. В широкия край на всяко парче поставете парченце локум и ядка и завийте на пуричка. Получават се миниатюрни кифлички. Наредете ги върху хартия за печене и опечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Още топли ги поръсете с пудра захар към която сте добавили ванилията. Тази кулинарна класика е подходяща за пости, но и за всяко друго време, случай и настроение.
Постни меденки
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. канела
4 с.л. мед по щипка индийско орехче, джинджифил, кардамон, карамфил и анасон (на прах)
бяло брашно за средно твърдо тесто
Смесете всички продукти в дълбока купа и разбъркайте докато се получи меко тесто. Завийте го с фолио и го оставете за час в хладилника. След това разточете тестото на кора с дебелина около 0.5 сантиметър и изрежете желаните формички. Увеличават обема си при печене, затова ги редете на разстояние, за да не се слепят. Изпечете меденките в предварително загрята до 180 градуса фурна. Цвета им по време на печене става приятно кафеникав, ароматът наситен и неустоим. Изпичат се много бързо, затова ги наблюдавайте, за да не изгорят.
Меденките са неотменима част от Коледа и винаги се приготвят няколко дни преди празника, издържат дълго време, прибрани в буркан или кутия.
31,639 преглеждания