Студена супа от авокадо и краставици
Това е една нетипична студена супа, която много напомня на класическия таратор, но има някои “екзотични” добавки. Ще ви хареса, ако си пададе по студени супи, авокадо, люто, и морски дарове. Чудесна както за лек обяд, така и за освежаваща следобедна закуска. Препоръчваме я и вечер, с леко питие.
- 1 краставица, обелена и нарязана на малки кубчета (около 2 чаши)
- 2 броя авокадо, обелено и с премахната семка
- 1/2 чаша кисело мляко
- 3 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
- 1/3 чаша зелен лук, накълцан на ситно
- 2 смелена люта чушка
- Сол и пипер
- 1 чаена лъжичка зехтин
- 12 средно големи скариди, обелени и почистени
Приготвяне
- В блендер се слагат половината краставици и едното авокадо с киселото мляко, сокът от лайм, лютата чушка, лука, чаша ледено студена вода, 1 ½ чаена лъжичка сол, ¼ чаена лъжичка пипер. Всичко се бърка в блендера, докато добие гладка консистенция. След това се прехвърля в голяма купа.
- Останалото авокадо се нарязва на малки парченца и заедно с останала краставица се добавя към супата. Всичко се разбърква добре. Добавя се още ½ или 1 чаена чаша леденостудена вода – до получаване на желаната плътност. Подправя се със сол и пипер. Охлажда се в хладилник за 1 час.
- В голям тиган се загрява малко мазнина на средна степен. Пускат се скаридите и се запържват, докато не добият златист цвят, след което се обръщат и отново се готвят до златисто. – около 2-3 минути. Супата се сипва в купички и се гарнира със скаридите и малко от смляната люта чушка.
Добър апетит!
Още вкусни супи:
Пролетна зеленчукова супа с песто
7,534 преглеждания