Овесени блокчета с пресни ягоди
Необходими продукти:
за кората и горната част:
– 2 ч.ч. овесени ядки
– 2 ч.ч. брашно (може да направите 1:1 с пълнозърнесто)
– 2/3 ч.ч. захар
– 1 ½ ч.л. канела
– ¾ ч.ч. масло на стайна температура
– ½ ч.л. сол
– 1 ч.л. ванилова есенция
за пълнежа:
– 4 ч.ч. ягоди, измити и нарязани на малки кубчета
– 1/3 ч.ч. захар
– сок от половин лимон
– 1/3 ч.ч. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа сложете ягодите и захарта за пълнежа и оставете така за 10 минути. След това добавете лимоновия сок и нишестето и разбъркайте, докато се смесят.
2. Сложете в купа за разбъркване с миксер или в кухненския робот овесените ядки, брашното, канелата, мекото масло, солта, ванилията и захарта и бъркайте на ниска степен, докато се смесят. Оберете сместа от стените на купата и доразбийте на високи обороти за около 2 минути.
3. Намаслете добре тавичка с приблизителни размери 23 х 33 см. Разпределете 2/3 от сместа в нея и притиснете добре, за да се получи долната кора. Отгоре сложете ягодовия пълнеж. Накрая натрошете останалата част от сместа с овесените ядки и брашното.
4. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 35-40 минути, докато коричката стане златиста. Оставете да изстине напълно преди да нарежете на блокчета.
Още вкусни рецепти:
Салата с рукола, прошуто и смокини
31,493 преглеждания