Кейк с маскарпоне, боровинки и касис
Да се приготви вкусен кейк бързо и лесно си е цял майсторлък. Особено, ако в него има сезонни плодове и още нещо, което го прави повече от неустоим – маскарпоне. А най-хубавото при този кейк е, че може да се приготви без миксер, само с разбъркване
с вилица.
Продукти:
- 300 гр. брашно
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
- 1/2 чаена лъжица сол
- 100 гр. меко масло
- 50 мл. олио
- 180 гр. пудра захар
- 3 яйца
- 1 чаена лъжица ванилова есенция
- 360 гр. маскарпоне
- 100 гр. боровинки
- 100 гр. касис
- 1 супена лъжица масло за намазване
- пудра захар за поръсване
Боровинките се почистват от листенца и дръжки и се изплакват с вода. Подсушават се. Зрънцата на касиса най-лесно се отделят с помощта на вилица. Клончето с касис се държи с едната ръка, а с другата се прокарват зъбците на вилицата през зрънцата. Така няма да се наранят. Измиват се и се подсушават.
Фурната се нагрява на 180°C. Тава с размери 30×24см. се намазва с разтопено масло.
Пресяват се заедно брашното, солта, бакпулвера и содата.
В голяма купа се разбиват маслото и пудрата захар.
Едно по едно се добавят яйцата, последвани от олиото и ванилията. В сместа се изсипва сиренето маскарпоне и се разбърква добре. По малко се добавя от брашнената смес докато се образува лепкаво тесто.
В тестото се изсипват боровинките и касиса. Разбъркват се внимателно.
Сместа се изсипва в подготвената форма и се заглажда. Пече се 30 минути докато сладкиша бухне и придобие златист цвят.
След като се извади от фурната се оставя за 10 минути да изстине и тогава може да се извади от тавата.
Нарязва се на квадрати и се поръсва с пудра захар.
3,584 преглеждания