Киселото мляко – най-добрият естествен пробиотик

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


kiselo mlyako v chasha

Закваската, с която правим киселото ни мляко съдържа две познати бактерии – Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus. Комбинацията от тези две дружелюбни бактерии влияе изключително благоприятно на имунната система и на здравето ни, защото те са пробиотици.

Какво всъщност са пробиотиците?

Това са едни миниатюрни по размер, но огромни по значението си за здравето полезни бактерии, които живеят в червата и подпомагат храносмилането, като същевременно и отблъскват патогенните микроорганизми. Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus са признати като незаменими помощници на здравето и дълголетието още през 1907 г., когато руският учен и Нобелов лауреат Ели Мечникоф публикува труда си „Удължаване на живота“.

Lactobacillus Bulgaricus

Lactobacillus BulgaricusПредставете си храносмилателната система като едно бойно поле. Всекидневно, потенциално опасни токсини опитват да нахлуят, а добрите бактерии се стараят да им препречат пътя. Редиците на последните са съставени от микрофлора организми, чиито пълководци са познатите ни Lactobacillus Bulgaricus. Въпросните подпомагат развитието на други пробиотични микроорганизми и така събират силна армия, която да се бори със злите нашественици. Lactobacillus Bulgaricus е един от симбиотичните микрооганизми, които имат свойството да се свиват или размножават в средата на стомашната лигавица в гастроинтестиналния тракт (чревната лигавица). Именно тя е междинната линия, където се усвояват необходимите хранителни вещества и се отблъскват вредните микроорганизми и токсини. Ако балансът на полезната флора там е нарушен, много по-вероятно е да се развият инфекции. Логично, ако полезната микрофлора е в разцвет, заболяванията се предотвартяват посредством удивителната система от сигнали и заблуждаващи стратегии на храносмилателната система в сътрудничество с чревната микрофлора. Докато отблъсква токсините и зловредните бактерии, Lactobacillus Bulgaricus същевременно и подпомага населяването на чревната лигавица с благоприятни организми, като за разлика от множество други пробиотични
продукти съумява и да се противопостави на ниските pH нива в стомаха по време на храносмилане. Повечето от останалите се предават пред високата киселинност в стомаха и така и не достигат до червата, за където всъщност са предназначени.

И така бойната единица Lactobacillus Bulgaricus има няколко много важни роли:

– намалява чревните инфекции, като отделя киселини, променящи pH баланса на тракта
– отделя естествени антибиотици с широкоспектърно имунностимулиращо действие.

Streptococcus thermophilus

Streptococcus thermophilusОт своя страна Streptococcus thermophilus няма гени със съдържание на протеини на повърхността – а именно тези протеини използват зловредните бактерии, за да се прикачат към тъканта на лигавицата и да се прикрият от защитниците на организма.

Тази бактерия има и едно удивително полезно свойство и то е да спира превръщането на нитратите, попаднали в организма, в канцерогени. Така двете бактерии, с които квасим млякото, работят заедно и се допълват отлично в здравословното си действие.

Антитумурно действие

От изследване, проведено през 1995 г. Става ясно, че Lactobacillus Bulgaricus притежава и противотуморен ефект, твърдение, подкрепено от множество научни дискусии, чиято тема отдавна е положителното въздействие на бактерията срещу ракови заболявания. Доказано е, че млечнокиселите бактерии спомагат за намаляване ракообразуващите ензими в правото черво и така защитават организма от развитие на фатално заболяване.

Антитуморното действие на Streptococcus thermophilus също е обект на все повече изследвания, в добавка към вече установеното свойство на бактерията да предотвратява превръщането на нитратите в канцерогенни нитрити.

След прием на антибиотици

Скорошни изследвания доказват и връзката между прекомерната употреба на антибиотици и забележимия дисбаланс на добрите бактерии в организма. Резултатите показват зависимостта на понижените нива добри бактерии в червата и необичайното поведение на някои определени стомашни хормони, които не изпращат правилните сигнали за насищане до мозъка, което пък логично води до преяждане, затлъстяване и, в крайна сметка, диабет.

И за да обобщим:

– Киселото мляко спомага храносмилането
– Предпазва организма от зловредни патогени
– Предпазва ни от ракови заболявания
– Намалява риска от чревни инфекции
– Подпомага поддържането на чревния баланс, когато той е нарушен вледствие прием на антибиотици.

Така че, едно кисело мляко на ден може да ви е от полза. Разбира се, благоприятно действие можете да очаквате, само ако то е чист, биологичен продукт, създаден с естествена закваска, без генна модификация.

 

Вижте още:

10 пробиотични храни, които да включим в диетата си

Летните вируси – как да предпазим себе си и децата си?

7 летни храни за подсилване на имунната система

Полезни храни за борба с пролетната умора

Природни методи за здраве

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

13,415 преглеждания

Comments are closed.