10 пробиотични храни, които да включим в диетата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

gherkins_pickled

Пробиотиците са полезни форми на чревните бактерии, които помагат за стимулиране на естествените храносмилателни сокове и ензими, които карат нашите храносмилателни органи да функционират правилно.В допълнение към вземането на пробиотични добавки, можете да подпомогнете храносмилането си, чрез консумацията на храни, които са домакини на тези живи бактерии.

Всички сме чували за големите ползи от пробиотиците за здравето ни, но не всички от нас знаят как да се възползват от тях. По-долу са изброени едни от най-добрите пробиотични храни, които може да добавите към дневното си меню. Бих препоръчала закупуването на тези продукти с органичен произход.

1.Кисело мляко

Една от най-добрите пробиотични храни е киселото мляко с жива закваска, особено ръчна изработка. Потърсете марки и производители на козе мляко, богато на лактобацилус или ацидофилус. Козето мляко и сирене са с особено високо съдържание на пробиотици като термофилус, бифидус, булгарикус и ацидофилус. Не забравяйте да прочетете и останалите съставки в съдържанието, тъй като не всички млека се правят по един и същ начин. Много от популярните марки са пълни с високо фруктозен царевичен сироп, изкуствени подсладители и изкуствени аромати.

2.Кефир

Подобен на киселото мляко, този ферментирал млечен продукт е уникална комбинация от козе мляко и ферментирали зърна кефир. С високо съдържание на лактобацили и бифидус бактерии, кефирът също е богат на антиоксиданти. Потърсете добра органична версия в магазините за здравословни храни.

sauerkraut

3.Кисело зеле

Киселото зеле всъщност е ферментирало зеле (както и други зеленчуци) и е не само изключително богато на здрави живи организми, но също така помага за намаляване на симптомите на алергия. Киселото зеле също е богато на витамини от група В, А, Е и С.

4.Черен/натурален шоколад

Пробиотици могат да се добавят във висококачествения тъмен шоколад, до четири пъти размера на пробиотиците в млякото и млечните продукти. Това е само една от ползите за здравето от шоколада.

5.Микроводорасли

Отнасят се към суперхраните от водни растения като спирулина, хлорела и синьо-зелени водорасли. Тези пробиотични храни са доказали, че с приема им се увеличава количеството на лактобацилус и бифидобактерии в храносмилателния тракт. Те също така са богат източник на енергия за човешкото тяло.

6.Супа Мисо

Мисото е един от основните елементи на японската традиционна медицина и обикновено се използва в макробиотичната кухня като храносмилателен регулатор. Изработено от ферментирала ръж, боб, ориз или ечемик, добавянето на една супена лъжица мисо към малко гореща вода прави отлично бърза и богата на пробиотик супа, пълна с лактобацили и бифидус бактерии.

Освен съдържанието на живи бактерии, мисото е изключително хранително и се смята, че помага за неутрализиране на ефектите от замърсяването на околната среда, алкализира организма и спира въздействието на канцерогени в организма.

dark_choc

7.Кисели краставички

Вярвате или не, зелената туршия е отличен източник на пробиотици. Опитайте се да направите свои собствени домашно приготвени кисели краставички на слънце. Те са по-вкусни и знаете точно какво има в тях.

8.Темпе

Чудесен заместител на месото или тофуто, темпето е ферментирал продукт, направен от соеви зърна и богат на пробиотици. Богат източник на витамин В12, тази вегетарианска храна може да бъде задушавана, печена или поръсена върху салати. Ако е произведено правилно, темпето е с много ниско съдържание на сол, което го прави идеален избор за тези, които са на диета с ниско съдържание на натрий.

9.Кимчи

Азиатската форма на киселото зеле, кимчи е изключително пикантно и ферментирало кисело зеле, обикновено поднесено като добавка към повечето ястия в Корея. Освен богато на полезни бактерии, кимчи също е чудесен източник на бета-каротин, калций, желязо и витамини А, С, В1 и В2. Кимчи е една от най-добрите пробиотични храни, които можете да добавите към вашата диета, ако можете да се справите с пикантния му вкус.

10.Комбуча чай

Това е форма на ферментирал чай с високо съдържание на полезни бактерии. Тази пробиотична напитка, която е била използвана в продължение на векове, се смята, че увеличава енергията, подобрява здравето и може дори да ви помогне да отслабнете. Въпреки това, Комбуча чай не е препоръчителен за тези, които имат проблем с Кандида бактерии.


Статията е любезно предоставена от: http://www.organichno.com

Превод: Татяна Колева

Източник: www.wakeup-world.com


Прочетете още:

Love_food  Семейни правила при хранене против капризни деца

sprouts_spoons  Как да пречистим тялото си без глад и с помощта на кълнове

yoghurt_wheat  Оздравителната сила на ферментиралата храна

 

dete-s-blizalka  Вредните храни и как да кажем “не” на детето си


 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

23,269 преглеждания

Comments are closed.