5 вкусни есенни супи
Супите, знаем, са особено полезни и е добре да присъстват често на масата. Особено през по-студените дни на есента и зимата, няма нищо по-хубаво да седнем на масата пред димяща купа вкусна супа.
Събрахме пет различни рецепти за супи, които ще се харесат на всеки.
Да ви е сладко!
Вкусна супа от нахут и грах
Необходими продукти:
– 250 г нахут
– 1 малка консерва грах
– 1 зелена чушка
– 1 червена чушка
– 1 стрък праз или 1 средна глава лук
– 1 ½ л зеленчуков бульон
– ½ връзка пресен магданоз
– 1 с.л. оцет
– 6-7 с.л. олио
– сол, черен и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Накиснете нахута от предната вечер във вода.
2. Загрейте мазнината и запържете леко нарязаните чушки и праза (или лука). Като омекнат добавете граха, зеленчуковия бульон и изцедения нахут.
3. Намалете огъня и оставете да къкри до омекване на нахута.
4. Към края на варенето прибавете оцета, солта, черния и червения пипер.
5. Като свалите от котлона, поръсете със ситно нарязан магданоз.
Любимата пилешка супа с фиде
Необходими продукти:
– 400 гр пилешко месо
– 1 глава лук
– 1 морков
– 1 картоф
– 1 зелена чушка
– 2-3 шепи фиде
– олио или зехтин за готвене
– ½ връзка магданоз
– сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете пилето в достатъчно вода. Извадете месото, обезкостете го и го нарежете на кубчета.
2. Нарежете заленчуците на по-едри парчета и ги пуснете в бульона. Когато са почти готови добавете подправките.
3. Сложете нарязаното месо и след 10 минути добавете и фидето.
4. Когато супата е готова, поръсете с нарязания магданоз.
Крем супа от броколи със сирене
Необходими продукти:
– 2 средни глави броколи (800 г замразени)
– 150 гр краве сирене
– 2 стръка пресен лук
– 2 скилидки чесън
– 1200 мл зеленчуков бульон
– 3 с.л. олио или зехтин за готвене
– 2 ч.л. мащерка
– черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Накъсайте броколите на розички и ги измийте добре.
2. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в мазнината с малко вода. Като омекнат, прибавете броколите и овкусете с мащерката и черния пипер.
3. Налейте бульона и добавете намачканото сирене. Разбъркайте добре.
4. Щом заври, намалете котлона и при затворен капак оставете да ври още 10-15 минути.
5. В кухненско робот или с пасатор пасирайте сместа до гладкост. Може предварително да извадите няколко от розичките броколи, за украса на порциите.
Вкусна идея: Сервирайте супата с гризини или чеснови крутони.
Френска крем-супа от кестени
Необходими продукти:
– ½ кг кестени
– 1 средна глава лук
– 1 глава целина
– ½ ч.ч. готварска сметана
– магданоз
– сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Цепнете кестените с остър нож и ги сварете в подсолена вода. Обелете ги и ги намачкайте с вилица.
2. Нарежете лука и целината и ги задушете в малко мазнина.
3. Добавете кестените и залейте с 4-5 чаши вряла вода.
4. Оставете супата да поври и я подправете със солта, пипера и магданоза.
5. Свалете от огъна и постепенно прибавете сметаната, като внимавате да не се пресече.
6. Пасирайте и поднесете гореща.
Екзотична супа от тиква, ябълки и авокадо
Необходими продукти:
– 300-400 гр жълта тиква
– 1 ябълка
– 2 моркова
– ½ авокадо
– 2 с.л. захтин
– 1 щипка канела
– 1 щипка кардамон
– сол на вкус
– натрошени тиквени или слънчогледови семки
Начин на приготвяне:
1. Сварете тиквата и я пасирайте.
2. Сварете и морковите и ябълката и ги пасирайте и тях. Ако имате сокоизтисквачка, може да ги изцедите заедно с авокадото. В този случай може да използвате и остатъците от плодовете и зеленчуците, които остават в машината.
3. Разбъркайте добре всички продукти и долейте с не много гореща вода до желаната гъстота.
4. Овкусете с подправките.
5. Поднесете, украсена с натрошените семки.
Вкусна идея: Може да изпечете във фурната ябълки, разрязани на половинки и да гарнирате в чинията с по едно парче, предварително издълбано от кората.
20,820 преглеждания